Met je stropdas vastgespijkerd aan de bar

Geplaatst op:
Met je stropdas vastgespijkerd aan de bar

Studenten van Dizkartes lieten zich gisteravond vrijwillig vastspijkeren aan de bar van hun sociëteit. Het opmerkelijke ritueel is onderdeel van de jaarlijkse Charity Week, bedoeld om geld op te halen voor kinderen in probleemgezinnen.

Als we tijdens de benefietweek van Dizkartes de benedenbar binnenlopen, zijn we getuige van een wel heel opmerkelijk tafereel.

Een groep mannelijke studenten – allemaal keurig gekleed met een stropdas om de nek – wordt één voor een aan de bar vastgespijkerd. Iedereen krijgt een bord voor de neus en krijgt de opdracht om straks te gaan eten als een idioot.

Stropdas-eten, zo heet dit ritueel.

Het is de iets beschaafdere variant op het corporale stropdasdrinken, maar de regels zijn hetzelfde. Een bord wordt constant opnieuw gevuld en wie niet snel genoeg eet, die is af. En afgaan betekent dat de barman een schaar in je stropdas zet, net zolang tot er nog één persoon over is.

Studentenvermaak in optima forma.

 

Hilarische vrijgezellenveiling

Toelichting op de ludieke activiteit krijgen we van bestuurslid Max Jongeling (foto).

Hij is medeorganisator van de Charity Week, waar het stropdas-eten onderdeel van is. Met ludieke acties wordt een week lang geld ingezameld voor het goede doel.

Tot nog toe is de week een succes,” vertelt de Dizkartiaan ons.

Hoeveel geld er al is opgehaald vertelt hij nu even niet, maar het wordt een flink bedrag. Vooral tijdens de vrijgezellenveiling – waar kon worden geboden op een date met een vrijgezelle medestudent – liep het bedrag hoog op. “Dat was hilarisch, zeker op de momenten dat mensen tegen elkaar op gingen bieden.”

De activiteiten lopen deze week uiteen van een casino, tot de verkoop van glühwein.

 

Plezier is niet zo vanzelfsprekend

Tijdens de Charity Week wordt geld opgehaald voor het Vergeten Kind, een stichting die kinderen uit probleemgezinnen helpt. Een belangrijk doel, vindt het bestuur.

In onze vereniging hebben we samen veel plezier”, vertelt Max.

“Je staat er dan niet altijd bij stil dat anderen dit plezier niet hebben.” Een benefietweek is dan een eyeopener voor sommige leden. “Juist daarom is het belangrijk dat onze leden beseffen dat het helemaal niet vanzelfsprekend is.”

Met de opbrengst worden kinderen uit probleemgezinnen ondersteund. “Het doel is dat uiteindelijk ook deze kinderen weer plezier krijgen in het leven.”

Een steentje bijdragen aan een betere wereld dus? Max vindt van wel. “Wij zijn een hele diverse vereniging met veel verschillende activiteiten“, vertelt Max.

We vinden het belangrijk dat we ook maatschappelijk betrokken blijven, want het studentenleven is meer dan alleen gezelligheid.”