Met een roeiboot naar Schiermonnikoog? Je moet het maar durven.

Geplaatst op:
Met een roeiboot naar Schiermonnikoog? Je moet het maar durven.

Bij Gyas kunnen ze roeien als een baas. Als het moet zelfs over de Waddenzee.

De waaghalzen van studentenroeivereniging Gyas hebben een stunt bedacht: met de roeiboot naar Schiermonnikoog. Een tocht van zeven kilometer, dwars over de golven van de Waddenzee. En om de oversteek nóg spannender te maken, hebben ze rederij Wagenborg uitgedaagd voor een wedstrijd wie sneller op het eiland aankomt.

Het doel van de stunt is om geld op te halen voor het Longfonds. Toepasselijk, want wie een dergelijke oversteek wil maken, die heeft een goed stel longen nodig.

 

Aan het water

Aan het water van het Hoornsediep ontmoeten we Olaf Barning, bestuurslid van de roeivereniging en tevens mede-organisator van het hele evenement.

Het is nog ochtend, maar op de roeivereniging is er al genoeg leven in de brouwerij. De eerste roeiboten worden in het water gelaten en de eerste studenten gaan het water op. Terwijl de leden het water trotseren, geeft Olaf antwoord op de hamvraag: hoe kom je erbij om met de roeiboot naar Schiermonnikoog te willen varen?

Het begon eigenlijk als een grap, vertelt Olaf. “We waren aan het kletsen en één van onze roeiers vertelde dat hij wel eens een wedstrijd wilde doen met de boot van Wagenborg.”

Het idee werd eerst weggelachen, maar later toch serieus onderzocht. “We hebben gebeld met Wagenborg en die bleek gelijk enthousiast. In het naseizoen hebben ze één boot aan wal liggen, dus die kunnen ze wel een ochtend missen.”

 

De wedstrijd

Het idee van de stunt is simpel. Vanuit Lauwersoog vertrekken de studenten (vier roeiers, plus een vijfde persoon die de roeiers instructies geeft) en de boot gelijktijdig. Wagenborg vaart via de vaarroute, de roeiers varen in een rechte lijn. Het doel van de onderlinge krachtmeting: kijken wie als eerste aankomt in de haven van Schier.

De favoriet is natuurlijk de roeiploeg. Maar hoe hoog schat Olaf de kansen in? “Het wordt spannend“, vertelt hij. Roeien op golven blijkt namelijk loeizwaar. “Op de kanalen rondom Groningen heb je heel glad water. Op de golven ga je alle kanten op. Het ene moment kom je onder het water terecht. Daarna raak je een golf, en word je in de lucht geslingerd.”

De roeiers moeten van goede huize komen, concluderen we uit Olaf zijn verhaal. “Maar het zijn hele sterke jongens, waarvan zelfs één olympisch deelnemer. Die kunnen best wel hard, maar het wordt spannend.”

Gevaarlijk is de overtocht trouwens niet, al zou je dat misschien wel denken. Olaf: “Ze hebben reddingsvesten om en we hebben een volgboot. Mocht de boot omslaan, is er gelijk hulp.”

 

Geld inzamelen

Met de actie zamelen de studenten geld in voor een goed doel: het Longfonds. Toepasselijk, legt Olaf uit. “Roeien is voor je longen één van de meest intensieve sporten die er is. Het Longfonds helpt mensen met longziekten zoals astma en dat steunen we graag.”

Via de website worden de roeiers gesponsord door donateurs. Inmiddels staat de teller op € 4100. “Maar we leggen de lat hoog“, vertelt Olaf. “Ik hoop op minstens € 15.000 aan sponsorgelden’‘.

De krachtmeting vindt plaats op 23 september en eindigt – hoe kan het ook anders – met een huldiging van de winnaar aan boord van de boot van Wagenborg.