Kop d’r veur! RUG start crowdfundactie corona

Geplaatst op:
Kop d’r veur! RUG start crowdfundactie corona

Waarom wordt de een ziek van corona en de ander amper? Hoe bouwen we immuniteit op? En wat zijn de gevolgen voor de lange termijn? Op deze en meer vragen willen Groninger onderzoekers antwoord geven.

Om dat te doen, maken ze gebruik van de verzameling aan gezondheidsgegevens van biobank Lifelines en de nieuwe data uit het Lifelines corona-onderzoek. Dat onderzoek levert een schat aan data op, dankzij de grote bijdrage van tienduizenden deelnemers die wekelijks vragenlijst invullen tijdens deze coronacrisis.

De onderzoekers willen die schat nog meer uitbreiden en in de data duiken voor nieuwe inzichten. En daar is veel geld voor nodig.

Daarom start de RUG een crowdfundingsactie, samen met het UMCG, de Aletta Jacobs School of Public Health (AJSPH), Lifelines en de NDC mediagroep. Hiervoor is het Ubbo Emmius Fonds opgericht, vernoemd naar de historische eerste rector magnificus van de universiteit.

Schat aan data

Prof. dr. Jochen Mierau is wetenschappelijk directeur van de Aletta Jacobs School of Public Health. Hij vertelt: “In die schat van data die de Lifelines-deelnemers mogelijk maken, zitten de antwoorden op vele vragen verstopt. Met elkaar gaan we die antwoorden ontdekken.”

Het verzamelen, verwerken en analyseren van al die informatie kost veel geld. Dat wordt voor een deel opgehaald binnen de eigen organisaties. “Maar we willen ook een beroep doen op iedereen in Noord-Nederland en daarbuiten om ons te helpen. Ik hoop dat veel mensen meedoen. Want alleen samen krijgen we het virus onder controle. Tegen corona, voor ons allemaal.”

Lees ook:  Deze evenementen in Groningen zijn afgelast vanwege corona (en een paar gaan er wel door)