The Knickerbockers is al 50 jaar meer dan alleen studentenvoetbal

Geplaatst op:
The Knickerbockers is al 50 jaar meer dan alleen studentenvoetbal

Studentenvoetbalclub The Knickerbockers bestaat dit jaar 50 jaar. Sport is belangrijk, maar er is meer. “Sociaal gezien zijn wij net een studentenvereniging.”

In de kantine van de sportclub op het Zernikecomplex ontmoeten we Tomas Meiboom, voorzitter van de lustrumcommissie. Een schrale biergeur en een cluster met lege fusten in de hoek herinneren aan de lustrumviering van een week eerder.

Want bij The Knickerbockers zijn bier en gezelligheid onlosmakelijk aan elkaar verbonden. “Er wordt hier getraind, maar biertje na de wedstrijd is voor de meeste teams minstens net zo belangrijk. Sociaal gezien zijn wij net een studentenvereniging.”

Zelf moet hij nog eventjes bijkomen van alle feestelijkheden. “Het was een prachtige week, met een gala, een festival bij de Drafbaan en een oud-ledenborrel”, vertelt Tomas. “Als je andere mensen ziet genieten, dan geeft je dat een hoop voldoening.”

clubhuis the knickerbockers

Eigen lustrumbiertje

Tomas heeft moeite met stilzitten, want bij elk onderwerp weet hij wel een item uit de kantine te plukken om zijn verhaal mee te illustreren. Zoals bijvoorbeeld de Applebocker, het lentebock-biertje dat de club zelf brouwde in samenwerking met stadsbrouwer Bax Bier.

Het recept voor het biertje komt van de studenten zelf. Als voorbereiding werden honderd biertjes geproefd en noteerden de voetballers op wat ze wel en niet lekker vonden. “Zo kwamen we met een lijst met smaakeigenschappen die we graag wilden hebben.”

De brouwer gaf er toch een eigen draai aan. “Want toen we die lijst overhandigden bleek het echt he-le-maal nergens op te slaan”, lacht Tomas.

Het leverde ze een goed verhaal en een mooie herinnering op. “We hebben zelf geholpen bij het brouwen en stonden met zijn allen te sjouwen met zakken vol mout en flessen appelsap. De biertjes zijn nu te koop in onze kantine.”

Club begon ooit met een vliegende start

The Knickerbockers werd vijftig jaar geleden opgericht vanuit Unitas. De eerste jaren moesten de voetballers met weinig genoegen nemen: er was geen kantine en maar twee elftallen. “Maar in het eerste jaar werd de club kampioen en kon zo groeien.” Een vliegende start dus.

De oprichters vonden dat er een voetbalclub moest komen waarbij je niet verplicht lid moest zijn van het corps. “Zo wilden ze zich onderscheiden van de club aan de overkant, waar je alleen bij kon komen als je lid was van Vindicat.”

De club aan de overkant. Tomas doelt op Forward, de voetbalclub van Vindicat aan de overkant van de weg. De twee clubs kennen elkaar van begin af aan. “Ja, er is een gezonde competitie tussen ons”, vertelt Tomas. “Sportieve competitie, dus geen rivaliteit.”

Aan het begin van elk seizoen voetballen we de strijd om het Zernike tegen elkaar, waarbij de verliezer een fust bier aanbiedt in de kantine van de winnaar. “En die drinken we dan samen op.

The Knickerbockers draait best lekker

The Knickerbockers is inmiddels uitgegroeid tot meerdere mannen- en vrouwenteams met een eigen kantine. Ze hebben bijna 600 leden en financieel gaat het voor de wind. Dat is best knap, als je bedenkt dat er genoeg clubs zijn die hun broek niet kunnen ophouden.

Stiekem is Tomas best trots dat de club de zaken op orde heeft. “De buurt ziet ons wel eens als voetballende feestbeesten, een zooitje ongeregeld. Dat zijn wij soms ook wel, maar met een hoop hard werk houden we de club overeind. Zoiets gaat niet zomaar, maar vraagt om veel hard werk in meerdere commissies.”

Sportieve prestaties

Maar waar het financieel goed gaat met de club, blijven de sportieve prestaties dit jaar achter.

Tomas haalt zijn schouders op als het onderwerp wordt aangesneden. “Kijk, wij zijn een gezelligheidsvereniging. Soms is het lastig om de allerbeste spelers aan te trekken, omdat bijvoorbeeld clubs de spelers een vergoeding geven en wij niet. Daarnaast heb je bij ons een hogere doorloop van spelers. Na een paar jaar vertrekken de meesten weer.”

Toch worden de sportieve prestaties binnen de club uitgebreid besproken. “Het komende jaar willen we meer studenten naar de selectietrainingen krijgen en met meer faciliteiten ook betere spelers aantrekken.”

clubgebouw gscc the knickerbockers

De kick van het studentenvoetbal

Maar wat is nou precies de kick van het studentenvoetbal? Volgens Tomas zijn het de sportieve prestaties die in verbondenheid worden gevierd. “Er gebeurt hier veel moois. Als je op zaterdag met honderd man langs de lijn staat te schreeuwen dan geeft dat een prachtig gevoel. En dan zijn er nog de activiteiten naast het voetbal. Zoals wintersport, themafeesten en toernooien.”

Het afpilsen (in voetbaljargon ook de derde helft genoemd) is minstens even belangrijk. Jaarlijks gaat er 60.000 liter bier door de tapleidingen, waarbij een biertje voor een schamele tachtig cent over de bar heen gaat.

Het gaat er soms best heftig aan toe, aldus Tomas. “Wat dat betreft lijken we ook wel op een studentenvereniging”, aldus Tomas. Vriendschap en gezelligheid is net zo belangrijk als de sport.

Goede doelen

De lustrumviering mag er dan opzitten, maar voor The Knickerbockers staat het volgende project alweer op de planning: de Goede Doelendag. Jaarlijks zet de club zich in voor een goed doel, vaak met kinderen in de hoofdrol. Voetbalclub Kids United en Stichting De Klaproos werden al eens gesteund en dit jaar mag het Beatrix Kinderziekenhuis rekenen op de steun van de voetballers.

Een bewuste keuze. “Met de Goede Doelendag willen we iets terugdoen aan de stad en ons inzetten voor onze omgeving.”

Meer over The Knickerbockers lees je op Facebook.