Lekker gek doen is de kick van het studententoneel

Geplaatst op:
Lekker gek doen is de kick van het studententoneel

De vereniging Groninger Studenten Toneel zag in twee maand tijd het ledental verdriedubbelen. En het zijn echt niet alleen de Minerva-studenten die ’s avonds op het podium kruipen. Toneel leeft in Groningen onder studenten van alle opleidingen. 

Als we op de vrijdagavond de repetitieruimte van de Groninger Studenten Toneel (GST) in de USVA binnenlopen, wordt er hard gewerkt door een groep fanatieke studenten. Onder begeleiding van een professionele lerares zijn ze bezig met wat ze zelf gekscherend ‘apekooien’ noemen. Improvisatietoneel, vergelijkbaar met de Lama’s.

Twee jongens en een meisje doen hun best om elkaar af te troeven qua hilariteit. Met veel vindingrijkheid komen ze, met hun medestudenten als publiek, in de meest uiteenlopende fictieve situaties terecht. Met hilariteit als resultaat en applaus als beloning. Gekkigheid alom.De kick van het studententoneel

Iedereen heeft wel iets mafs in zich

Want gek doen, dat is de kick van het studententoneel. Dat is de mening van Frank Bokdam, commissaris marketing van GST. “Ik denk dat iedereen wel iets geks in zich heeft, maar in het dagelijks leven laat je die kant amper van jezelf zien. Tijdens het toneelspel kan de gekke kant zijn vrije loop nemen.”

Frank kan het weten. Driekwart jaar geleden had hij nog nooit op de planken gestaan, totdat zijn huisgenoot hem meenam naar een proefles. “Thuis voor de spiegel is het niet moeilijk om gek te doen. Maar in gezelschap is dat het vaak wel. Bij toneel halen de mensen om je heen die maffe kant in je naar boven. Je gaat mee in de groep en dat biedt je een uitlaatklep.”

Voorzitter Maarten Jan Jorna beaamt dit. “Veel van onze leden zeggen dat ze uit hun comfort-zone komen en zo hun grenzen opzoeken. Als je moet spelen dat je door een monster wordt aangevallen, dan is dat de eerste keer heel vreemd. Maar door de mensen om je heen ga je het toch doen, en dat geeft een kick.”

De toneelwereld is hard, dus uitdaging is nodig

<
GST is in de afgelopen maanden flink gegroeid: van enkele tientallen deelnemers tot dik zeventig leden. Dit komt doordat de club zich heeft veranderd van een stichting in een vereniging, waardoor meer mensen worden bereikt.

De toneelwereld is keihard”, vertelt Maarten Jan. Want alleen de allerbeste acteurs komen op in de tweejaarlijkse theaterproducties terecht. En eigenlijk gold dat ook voor het ‘oude’ GST. “Wie afviel bij een auditie, kon vroeger bij ons niet verder.” Reden voor de club om zichzelf opnieuw uit te vinden. Frank: “Daarom zijn we toneellessen gaan geven en zijn er workshops. Voor de theaterproducties moet je nog steeds auditeren, maar als je de rol niet krijgt dan is er nog genoeg voor je te doen in de vereniging.”

Het ledenbestand is daardoor flink gegroeid. En dat zijn echt niet allemaal Minerva-studenten. Integendeel. “Het is een hele diverse groep, van psychologie- tot ict-studenten”; vertelt Frank. Want het studententoneel heeft een hele brede aantrekkingskracht. “We merken bovendien dat steeds meer mannen lid worden. Vroeger waren bijna alleen maar vrouwen lid, maar momenteel is dit al bijna fifty-fifty.”

Genoeg toekomstplannen

Trailer GST 'Het Proces'

De kaartverkoop is gestart!! (zet de video even op HD)We spelen op 15, 16, 17 & 18 juni!Koop nu je kaartjes via www.usva.nl

Geplaatst door Groninger Studenten Toneel – GST op dinsdag 31 mei 2016

Met de uitgebreide ledenpoule heeft de vereniging genoeg achterban om plannen te maken voor de toekomst. Het belangrijkste wapenfeit van GST zijn de twee theaterproducties in USVA, waarvan de eerste gepland staat voor februari. “Daar wordt momenteel wekelijks voor gerepeteerd”, vertelt Frank.

Met de repetities gaan de studenten proberen om de Stadjers te gebruiken als testpubliek. “Bij een vorige voorstelling hadden we een generale repetitie in het Floreshuis, met buurtbewoners als publiek.” En dat beviel iedereen zo goed dat de studenten proberen om dit jaar weer openbare repetities in buurthuizen te plannen.

Meer over Groninger Studenten Toneel lees je op Facebook.