“Elke cultuur voegt iets aan Groningen toe”

Geplaatst op:
“Elke cultuur voegt iets aan Groningen toe”

Internationale studenten voegen diversiteit toe aan onze stad en hebben bovendien het bedrijfsleven veel te bieden door hun wereldwijde connecties. Dat vindt de organisatie van Experience Groningen, een evenement waarbij internationale studenten op sleeptouw worden genomen door de stad.

Voor een geboren en getogen Stadjer is het soms nog even wennen: die tientallen verschillende voertalen die je in het centrum tegenwoordig hoort. Want in de afgelopen jaren is het aantal internationale studenten (‘internationals’) fors toegenomen, een trend die ook in de toekomst zal doorzetten.

En dat is maar goed ook, vindt student Jonas Zitter. Hij zit in de organisatie van Experience Groningen, een tweedaags evenement waarbij internationals de stad én Ommelanden leren kennen. “De internationals maken van Groningen een leukere plek, vind ik. Een stad met veel verschillende culturen. En elk van die culturen voegt iets aan Groningen toe.”

Jonas legt uit. “Ik kom zelf uit Emmen. Toen daar in de jaren tachtig voor het eerst een Mexicaans restaurant werd geopend, vond iedereen het maar raar eten. Maar het bleek uiteindelijk heel erg lekker te zijn.”

Hetzelfde ziet hij in Groningen gebeuren. En dat gaat verder dan alleen een culinaire ontdekkingstocht: internationals voegen een hoop kennis en kunde toe aan BV Nederland. “Wij weten in Nederland goed hoe we infrastructuren aanleggen. Dat doen we niet alleen hier, maar ook in het buitenland. Dan helpt het als bedrijven een uitgebreid internationaal netwerk hebben.”

Jonas hoopt dan ook dat een studie in de stad Groningen de jongeren inspireert om langer in Nederland te blijven wonen. “Dankzij de internationale connecties van deze studenten zijn Nederlandse bedrijven in de toekomst beter in staat om internationale vraagstukken op te lossen.”

 

Dozen met flyers

Het is gezellig druk als we het kantoorpand van Experience Groningen – boven Simplon, achter de grote rode deur – binnenwandelen. Op het bureau van Jonas liggen duizenden flyers, die allemaal moeten worden gevouwen. “Ja, dat gaat allemaal met de hand“, glundert de student. “Vanmiddag gaan we ze uitdelen op straat. We hopen zo veel internationals aan te spreken.”

Want de internationals op straat aanspreken, dat blijkt een hele goede manier om ze te betrekken bij de twee Experience-dagen in maart.

Kijk, we doen ook veel met Instagram en Facebook“, vertelt Jonas. “Maar het is een moeilijke groep om te bereiken. Hoe vertel je iemand die nog in China is, dat ze straks in Groningen naar ons evenement kunnen komen?”

Daarom wordt er uitgebreid genetwerkt, bijvoorbeeld met andere organisaties die in Groningen de belangen van internationale studenten behartigen. “Toch werkt persoonlijk contact het beste. Gewoon op straat“. Daarover vertelt Jonas dat het wijzen naar de zeehond (in Pieterburen) op de flyer soms al genoeg is. “Als ik daar naar wijs, dan zijn ze over de streep“, lacht hij.

 

Op sleeptouw

Tijdens Experience Groningen worden de internationals op sleeptouw genomen door Stad en Ommeland. Langs het Hitachi-stadion, het DUO-gebouw en de Hooghoudt-fabriek. Maar ook wandelend langs de dijken van de Eemshaven en over de oude vestingsmuren van Bourtange. Lekker de stad en de omgeving leren kennen, dus.

Ook krijgt een aantal studenten een gesprek met de burgemeester en gaan álle studenten (tijdens de Meet-and-eat) eten bij Stadjers.

Volgens Jonas zijn de reacties vanuit de internationals overweldigend positief. “Ik merk dat ze graag Groningen willen ontdekken. Ze wonen hier natuurlijk maar vrij kort, maar willen toch hun omgeving beter leren kennen.” En, zo voegt hij toe: “Dat zou ik ook doen als ik in een ander land studeerde.”

 

Tolerant Groningen

Verwacht Jonas ook rare blikken van omstanders, als ze straks in een lange stoet van tientallen nationaliteiten door het centrum fietsen? Jonas denkt van niet, al snapt hij dat er in de wijken óók mensen zullen zijn die niets moeten weten van al die buitenlandse studenten.

Tegen die mensen zou ik zeggen: Binnen een cultuur zul je altijd verschillen hebben. Waarom zou je je daar druk over maken?” Toch snapt hij het ergens ook wel weer. “Sommige mensen leven in hun bubble en blijven daar omdat het veilig en vertrouwd is.”

Toch hoeft dat niet, vertelt Jonas. “Als je buiten de bubble kijkt, zie je wat er nog meer is op de wereld.

Gelukkig staat het van oudsher tolerante Groningen er goed voor, meent de organisator. “Je merkt dat bedrijven makkelijker worden in het aannemen van een international. Op het gebied van huisvesting zijn uitdagingen, maar ik verwacht dat dat ook wordt opgelost.”

Hoe Jonas denkt dat de stad er over tien jaar uit zal zien? Eigenlijk nog gewoon hetzelfde, maar met meer diversiteit. “Ik verwacht in de komende tien jaar wel een culturele verscheidenheid, maar ik denk dat daar altijd onze eigen cultuur doorheen zal schijnen.”

Experience Groningen wordt gehouden op 8 en 9 maart.