Hartverwarmend: Gronings hulpplatform overspoeld met aanmeldingen

Geplaatst op:
Hartverwarmend: Gronings hulpplatform overspoeld met aanmeldingen

Helden zijn er in alle soorten en maten. In de ziekenhuizen werkt medisch personeel rond de klok, maar ook in de wijken werken duizenden Groningers hard om elkaar door deze tijden heen te helpen. Deze kleine heldendaden halen lang niet altijd de headlines, maar zijn stuk voor stuk alle lof en waardering waard.

Neem nou het hulpplatform Heel Groningen Helpt: een initiatief wat nog geen drie weken geleden online werd gezet in een poging om hulp behoevende Groningers aan elkaar te binden. Inmiddels is de site in heel Groningen bekend en hebben 1132 vrijwilligers zich aangemeld.

Initiatiefnemer Evert Sulman is trots als hij kijkt naar het grote aantal aanmeldingen. “Veel mensen zijn bereid om iets te doen. Soms is dat op een kleine schaal, maar juist die dingen zijn belangrijk: kleine dingen kunnen grote problemen worden als ze niet op tijd worden opgelost.”

Een netwerk binnen de wijken

De website Heel Groningen Helpt werkt als een schil rond netwerken van vrijwilligers, legt Evert uit. “Wie ons centrale nummer belt, komt in contact met bewoners en studenten die de koppeling maken met de buurt“, aldus Evert. De vraag wordt direct in het systeem gezet en komt zo uit bij de juiste personen.

De eerste succesvolle matches zijn inmiddels gemaakt. Evert noemt uiteraard geen namen, maar weet het verhaal te vertellen van een Stadjer rond de pensioensleetijd, die opeens thuis kwam te zitten toen haar vrijwilligerswerk er mee ophield.

Ze gaf aan zich nu opeens heel alleen te voelen en om een praatje verlegen te zitten.” De vrouw werd gekoppeld aan een Stadjer en een student, die nu afwisselend contact met haar opnemen. “Sindsdien is ze weer helemaal opgeleefd.”

Het is een prachtvoorbeeld van Groningers die zich van hun beste kant zien. Evert: “Het mooiste is dat er juist nu contacten ontstaan. Ik zie organisaties elkaar helpen en bewoners elkaar bijstaan. Ondanks dat we afstand moeten bewaren, is er tussen wijkbewoners minder afstand dan ooit.”

Ben jij of ken jij iemand die hulp nodig heeft? Bijvoorbeeld met boodschappen of apotheekbezoek? Of huishoudelijke zaken, zoals het uitlaten van de hond of internetbankieren? Dan is Heel Groningen Helpt bereikbaar op 050-211 04 28. De hulplijn heeft in alle wijken en dorpen vrijwilligers beschikbaar, die overigens allemaal werken volgens de meest actuele RIVM-richtlijnen.