In Happietaria koken studenten voor Sudan

Geplaatst op:

Een popup-restaurant in de Peperstraat waar studenten de keuken runnen: dat is Happietaria in een notendop. De winst gaat naar kinderen in Sudan.

Als we om half vijf Happietaria binnenlopen dan is het in de keuken al een drukte van jewelste. De keukenploeg is al de hele middag groentes aan het snijden en deeg aan het kneden, zodat alle voorbereidingen gedaan zijn als straks de eerste gasten binnenkomen. En die komen al snel, want nog voor het restaurant officieel opent, staan de eerste gasten in het halletje. Ze worden gastvrij onthaald door de studenten die ‘Happie’ runnen.

happietaria-kookt-voor-sudan-1

Koken voor Sudan

Aan één van de tafeltjes van het sfeervol ingerichte restaurant spreken we Elmi van Maldegem, één van de studenten die Happietaria runt. Ze maakt er lange dagen en werkt hier met gemak dertig tot veertig uur per week.

De medewerkers werken allemaal op vrijwillige basis. Zo ook Elmi, die zich  met liefde en vol overtuiging een maand lang inzet in voor de toekomst van de kinderen in de derde wereld. “Het doel is om geld in te zamelen zodat kinderen in Sudan naar school kunnen”, vertelt Elmi. “Zodat over twintig jaar een stabielere samenleving ontstaat“.

Lees ook:  Studententaal in Groningen (en hoe een Stadjer het dan noemt)

Groningse mosterdsoep en Sudanese koekjes

En wat eet je in Happietaria? Het menu is zo divers mogelijk. Nasi Kip in de hoed, zalm en een pittige mosterdsoep. “Want we zijn natuurlijk wel in Groningen“, grapt Elmi.

Bijzonder zijn de  Sudanese pinda-makroon die de studenten helemaal volgens traditioneel recept bereiden. “Omdat we een goede-doelen-restaurant zijn, hebben we ook een recept uit Sudan op de kaart gezet.”

happietaria-kookt-voor-sudan-3

Het restaurant opende in november en blijft open tot 22 december. De kaart bekijken en reserveren doe je op happietariagroningen.nl.