Ze zijn het eens: studentenvereniging ATV fuseert met GSV

Geplaatst op:
Ze zijn het eens: studentenvereniging ATV fuseert met GSV

De kogel is door de spreekwoordelijke kerk. Na jarenlang flirten, samenwerken en overleggen, gaan studentenverenigingen GSV en ATV fuseren.

Door de fusie ontstaat nu één gereformeerde studentenvereniging die klaar is voor de toekomst. En dat is nodig, want door het nieuwe leenstelsel merken alle studentenverenigingen dat de ledenaantallen teruglopen.

We denken dat één brede club beter aansluit bij de studenten in Groningen“, vertelt Willeke van Leeuwen, praeses van GSV.

Nu gebeurt het dat vriendenclubs na de middelbare school verschillende studierichtingen kiezen. En daardoor niet lid kunnen worden van dezelfde studentenvereniging. Dat wordt nu beter.”

Lees ook:  Ad Tempus Vitae doet meer dan alleen hard feesten

Het hing al lange tijd in de lucht

Groningen telt meerdere studentenverenigingen voor christelijke studenten, waarvan  Navigators de grootste is. Iets kleiner, maar toch niet minder bekend, zijn Ad Tempus Vitae (ATV, 60 leden) en de Gereformeerde Studentenvereniging (GSV, 170) leden. Na de fusie ontstaat de op één na grootste christelijke studentenclub van de stad.

De fusie hing eigenlijk al een lange tijd in de lucht. De twee clubs delen al jarenlang het sociëteitsgebouw aan de Hereweg en trekken geregeld samen op, bijvoorbeeld tijdens de KEI-week en tijdens de Kiezeldagen.

Ik sprak toevallig laatst mijn oom, die in de jaren negentig lid was van ATV“, vertelt Willeke. “Die vertelde dat er toen al over werd gesproken. Beide clubs liggen heel erg dicht bij elkaar, zowel qua gereformeerde achtergrond als qua clubcultuur.”

De overeenkomsten tussen de clubs zijn namelijk groter dan de verschillen, merkt Willeke op. “Bovendien zijn de clubs in de afgelopen jaren sterk naar elkaar toegegroeid.

Hbo vs wo

De clubs mogen op elkaar lijken, in één belangrijk detail verschillen ze. ATV is opgericht voor hbo-studenten, GSV voor wo. “Voor GSV is de grootste verandering dat hbo-studenten nu lid kunnen worden van de vereniging.”

Hbo en wo in één studentenvereniging… Vroeger was dat ondenkbaar. Vroeger, toen sommige academici nog neerbuigend spraken over ‘cursisten’ als het op hun hbo-collegae aankwam.

Inmiddels zijn de tijden veranderd, vindt Willeke. Hbo-studenten zijn volgens de club net zo goed studenten als academici dat zijn. “Door de jaren heen zijn studies van de hogescholen meer naar het niveau van de universiteit gegroeid. En het wetenschappelijk onderwijs is steeds meer gericht op de arbeidsmarkt. Het verschuift.

Lees ook:  Corona-proof diplomafeest op de middenstip van de FC