Gratis winterkleren voor verkleumde daklozen

Geplaatst op:
Gratis winterkleren voor verkleumde daklozen

In het eerste weekend van de herfst waarin het flink vriest, deelt The Street Store gratis kleding uit aan daklozen.

Het contrast kan haast niet groter zijn. Aan de ene kant van de Westerhaven is de Media Markt gevuld met Groningers op zoek naar Playstations en flatscreens. Een kleine honderd meter verderop, in de Stadstuin naast de Westerhaven, verzamelen tientallen daklozen zich bij de geïmproviseerde weggeefwinkel om warme kleding te scoren om de koudste maanden van het jaar mee door te komen.

Dakloze Harry is blij verrast. Hij vertelt dat hij voor het eerst geconfronteerd is met dakloosheid en hoe het hem tegenvalt. Op straat is het ijskoud. “Ik vind het ontzettend goed dat ze dit doen. Ik heb twee tassen met kleren uitgezocht. Best veel, maar je kunt hier moeilijk gaan passen he.” De twee zakken kleding houdt hij niet allemaal voor zichzelf. “Wat te groot of te klein is, geef ik aan andere daklozen in de Kostersgang.”

street-store-in-groningen-1

1500 geregistreerde daklozen

Nathalie Plinsinga van de organisatie vindt dat een initiatief als dit hard nodig is. “Groningen telt 1500 geregistreerde daklozen en nog eens 500 daklozen waarvan wij weten dat ze er zijn. Met deze pop-upstore willen we deze mensen een hart onder de riem steken.”

Het idee komt oorspronkelijk uit Zuid-Afrika en is vorig jaar omarmd door studenten van de faculteit Rechtsgeleerdheid. Die introduceerden het idee in Groningen en voegden er een kapper en een koffiecorner aan toe. “Via familie, vrienden en Facebook hadden we al heel snel een hele groep vrijwilligers opgetrommeld“, vertelt Nathalie.

Terwijl we met Nathalie staan te praten, komt één van de daklozen naar haar toe om haar lang, uitgebreid en openhartig te bedanken voor de tas met kleren. Het zegt genoeg over de reacties.

Er is heel veel dankbaarheid“, vat Nathalie samen. “Sommige daklozen worden al blij als we gewoon even een praatje met ze maken. Het is een groep mensen die vaak worden genegeerd, dus deze dag gaat over meer dan alleen kleding.”

street-store-in-groningen-2

Donaties

De kleding is afkomstig van Stadjers, die via Oproepjes voor Groningers werden gevraagd om oude kleding te doneren. Ook nachtcafés de Warhol en Ocean41 deden een duit in het zakje, in de vorm van jassen die ooit bij de garderobe zijn achtergebleven en nooit meer niet zijn opgehaald.

Bij de kraam met spijkerbroeken helpen twee vrijwilligers om een goede broek uit te zoeken voor dakloze Pick Fokkens. Welke maat hij heeft, dat weet hij niet precies. En dus is het een kwestie van graven om te zoeken naar iets wat past.

Pick, een boomlange man met ondanks alles een opvallend olijke blik, is helemaal in zijn nopjes als hij uiteindelijk twee geschikte broeken vindt. “Deze vind ik heel leuk, die wil ik wel hebben. Jeetje, wat ben ik blij dat ik hier vandaag ben geweest.” Toch blijft hij bescheiden. “Ik neem twee broeken mee, meer hoeft niet. Het moet niet te gek worden hè.

street-store-in-groningen-6

Volgend jaar ook een donatie doen aan The Street Store? Like ze dan op Facebook om op de hoogte te blijven.