Opgesloten in een hok in de Herestraat

Geplaatst op:

Tien jongeren sluiten zichzelf deze week vrijwillig op in een hok. Twaalf uur lang, met alleen maar een beetje rijst om te eten. Waarom?

In Groningen is het zo warm dat de mussen van het dak vallen. Het stadsstrand is overvol en de terrassen ook zo. Want wie niet werkt, die heeft een moment voor zichzelf.

Behalve in de Herestraat.

In het pand van Jimmy’s sluiten jongeren zich deze hele week vrijwillig op in een hok van krap twee meter lang. Twaalf uur per dag, met alleen maar een bakje rijst als gevangenisvoer. En dat allemaal om geld in te zamelen voor ‘Free A Girl’: een actie voor jonge meisjes die in India tot prostitutie worden gedwongen.

Krap hok

free a girl groningen 1

Lees ook:  Yes.... WinterWelVaart gaat doorrrrrrrr

In één van de twee hokken voor de deur van Jimmy’s ontmoeten we pedagogie-studente Francesca Chietti (23). Ze zit nu een uur opgesloten en ze merkt dat het toch een krap hokje is. Toch is het niets vergeleken bij de omstandigheden waaronder kinderprostituees leven, vertelt ze. “Er worden kinderen vaak opgesloten in een hokje en moeten voor geld seks hebben met mannen. Soms dertig op een dag. Dat is gewoon bizar.”

En daarom laat de studente zich nu vrijwillig opsluiten. Op een statement te maken. En om geld in te zamelen. Want veel geld, dat is de enige manier om de kinderprostituees uit hun situatie te bevrijden. Voor vijftig euro kan één kind worden vrijgekocht.

Aan aandacht heeft ze geen gebrek. Een Duits echtpaar stopt bij haar hok om te vragen wat er aan de gang is. Een vrijwilliger van de actie staat de Duitsers in hun eigen taal te woord en legt uit wat de bedoeling is. De oosterburen trekken uiteindelijk de beurs en doen een handvol munten in een tot collectebus gepromoveerd colablikje. Missie geslaagd.

Het leed is dichtbij

free a girl groningen 2

Laurens Huizinga is van de organisatie en vertelt ons hoe belangrijk het goede doel voor hem is. “India lijkt misschien ver weg, maar het is eigenlijk dichtbij. We vinden het heel naar dat meisjes in deze situatie zitten opgesloten.

De manier waarop de actie wordt uitgevoerd, met hokken op straat, vindt hij toepasselijk. “We hebben hier de situaties uit India nagebootst. Het is precies hoe de meisjes zitten opgesloten, alleen dan onder slechtere leefomstandigheden.”

Lees ook:  WIJS breidt fors uit: vier organisaties haken aan