Selfies met wildvreemden tijdens de Crazy 88

Geplaatst op:
Selfies met wildvreemden tijdens de Crazy 88

Studenten van de Hanzehogeschool deden een Crazy 88 in en rondom Paddepoel. Vorige week presenteerden ze hun resultaten.

Tijdens de Crazy 88 kregen studenten toegepaste psychologie 88 opdrachten om uit te kiezen. Afval opruimen, complimenten uitdelen en selfies maken met wildvreemden: het zijn slechts drie voorbeelden waaruit gekozen kon worden. Met de actie (een samenwerking tussen de Hanzehogeschool en WIJS) konden de studenten studiepunten verdienen voor het vak ‘participatie’.

Afgelopen donderdag presenteerden ze hun resultaten in een bomvol winkelcentrum Paddepoel. We waren erbij en vroegen drie deelnemende groepen naar hoe het ging.

 

 

Team ‘klein gebaar, groot geluk”

Een glimlach toveren op het gezicht van een onbekende, dat was het doel van groep ‘klein gebaar, groot geluk’. Ze kozen voor praktische opdrachten, zoals vuilnis opruimen in de buurt en bloemen kopen voor een wildvreemde.

Lisette Varenhorst vertelt. “Wij willen graag bewustwording creëren. Je mag best wel eens wat voor een ander doen.” Vaak zijn mensen namelijk bewuster van wat ze krijgen, dan van wat ze geven, vertelt Lisette. “Als je iets kleins voor een ander kan doen, dan kan dat soms zorgen voor een groot geluk. Een goed voorbeeld is een oud persoon helpen met oversteken. Voor mij is dat een kleine moeite, maar voor die persoon is dat heel groot.”

Lees ook:  Twitter gaat los bij terugkeer clubheld: "Robben brengt een hele regio hoop"

Team ‘u ziet er goed uit’

Ook team ‘u ziet er goed uit’ koos voor ludieke manieren om contact te zoeken met mensen. In de eerste instantie reageerden buurtbewoners terughoudend, toen ze op straat door de studenten werden aangesproken. “Mensen dachten dat we ze iets wilden verkopen“, vertelt Roos Dortmund. Studente Hedy Zondag is het daarmee eens. “Ze verwachten niet dat je iets voor ze gaat doen zonder daar iets terug voor te willen hebben. Jammer? Eigenlijk wel, maar echt iets van deze tijd.”

Tijdens de plotselinge ontmoetingen deden de studenten bijzondere acties, zoals complimenten met stoepkrijt op de grond schrijven en wildvreemden vragen om een selfie te maken. “Je ziet gelijk het verschil tussen voor en na zo’n moment“, vertelt Marije de Frankrijker. “Mensen lopen vaak met een stalen gezicht door de stad. Maar spreek je ze aan en doe je iets leuks, lopen ze weg met een glimlach.”

 

Team ‘gaan met die banaan’

We hebben met zes man opdrachten gedaan waarmee de buurt verder komt“, vertelt Joris Alferink. “Vooral het onderdeel waarbij we complimenten gaven aan willekeurige mensen was erg leuk om te doen.”

De buurt reageerde positief, vertrouwt Joris ons toe. Medestudent Jelte de Jong vertelt waarom. “Een complimentje is maar een klein iets, maar is heel positief. Mensen reageren daar goed op.

Het hoogtepunt van de Crazy 88? Studente Annie Leijenaar is duidelijk: “Dat was het onderdeel waarbij we kerstkransjes bezorgden in de buurt.”

Lees ook:  De vernieuwde Zernike Campus vanuit de lucht