Christien de Ruiter is de SuperStadjer van 2017

Geplaatst op:
Christien de Ruiter is de SuperStadjer van 2017

Christien de Ruiter ontving vanmiddag de prijs voor de SuperStadjer uit de handen van burgemeester Peter den Oudsten. De prijs is een beloning voor haar inzet als vrijwilliger in de wijk Beijum.

Christien ontving de prijs als beloning voor haar tomeloze inzet voor de wijk, waar ze een groot aantal rollen als vrijwilligster met verve vervult. Ze ging naar huis met twee cheques van in totaal € 1500. Een deel daarvan is voor haarzelf en een deel is voor een door haar te bepalen goed doel.

Voor wie niet zelf de weg kan vinden

Dagelijks zet Christien zich in voor het deel van de Beijum wat niet altijd gemakkelijk zelf de weg kan vinden. Ze helpt vluchtelingen, doet vrijwilligerswerk bij WIJ Beijum, is deel van de onderlinge hulpdienst ‘Beijum voor Beijumers’ en is vrijwilliger bij basisschool De Heerdstee. In december heeft ze het extra druk, want dan is ze één van de mensen achter de kerstpakketteninzameling voor minima.

Burgemeester Peter den Oudsten loofde het harde werk van de SuperStadjer. “Uw werk betekent dat u zich steeds weer oplaadt voor een nieuwe activiteiten.” De veelheid van haar activiteiten maakt de prestatie van Christien zo bijzonder, aldus Den Oudsten. “Om met een enkel project te beginnen is op zich al bewonderenswaardig. Maar dat u al deze dingen weet te combineren, is voor de jury doorslaggevend geweest.”

 

Christien is bescheiden

Na afloop van de bekendmaking toont Christien zich uiterst bescheiden. “Ik ben totaal verrast “, vertelt ze ons. “Ik werk elke dag samen met veel vrijwilligers. Dan zie je hoe ontzettend veel mensen besluiten om met zijn allen iets te doen.”

Terwijl ze de ene felicitatie na de andere in ontvangst neemt, vertelt ze dat haar motivatie komt uit het gezamenlijk bereiken van belangrijke doelen. “Er is veel ellende in de wereld en daar kan ik in mijn eentje niks aan veranderen. Maar wat ik wel kan is een steentje bijdragen aan de wereld om mij heen.”

Het resultaat van haar werk merkt ze aan de reacties van de mensen die ze helpt. “Veel mensen voelen zich eenzaam. Als je die mensen kan helpen met een kerstpakket of een diner, dan geeft ze dat het gevoel dat ze er niet alleen voor staan. Dat geeft veel voldoening.”

 

Tweedeling in de maatschappij

De SuperStadjer is een jaarlijkse zoektocht naar díe Groninger die zich op heldhaftige wijze als vrijwilliger inzet voor de stad. En dat is hard nodig, vertelde burgemeester Peter den Oudsten aan de volle zaal. Want het Stadhuis mag dan wel het hart van de lokale politiek zijn, volgens Den Oudsten wordt Groningen nog het meest vormgegeven door de Stadjers zelf.

Eén ding wat mij raakt, is dat de politiek nooit een antwoord heeft gevonden op de tweedeling in de maatschappij“, vertelde Den Oudsten. Hij noemde als voorbeeld zijn bezoeken aan mensen die met weinig geld moeten rondkomen. “Mensen kunnen wel arm zijn in termen van geld, maar zijn dat absoluut niet in termen van geestenkracht.”

Volgens de burgemeester hebben Stadjers die zelf initiatief nemen daarom een sleutelrol in Groningen. En daar is het gemeentebestuur ze dankbaar voor. “Veel mensen leven niet voor zichzelf, maar proberen ook voor anderen het bestaan prettig te maken. En dat maakt ieders bestaan prettig.”

 

Alle genomineerden op een rij

alle genomineerden van de superstadjer 2017

Eén winnaar, vier genomineerden. Helden, stuk voor stuk. Dit zijn de vier Groningers die dit jaar zijn genomineerd tot SuperStadjer.

  • Christien de Ruiter, voor haar inzet als vrijwilligster in Beijum
  • Alien van Aken, die haar baan als kraamhulp opgaf om mantelzorger te worden
  • Josje Hamel, die met het Hamelhuys een hart onder de riem stak van 1500 (ex-)kankerpatiënten en hun familie
  • Liesbeth Hovenkamp, die gratis schilderlessen verzorgt voor de minima in de Oosterpark.

De zoektocht naar de SuperStadjer vond dit jaar voor de tweede keer plaats. Organisatie was in handen van de Commissie van Spijsuitdeling. De naam van de commissie verwijst naar lang vervlogen tijden, toen de gegoede burgerij in de winter soep uitdeelde aan de armen.