Ballonnen, taart en nieuwsgierige Lewenborgers

Geplaatst op:
Ballonnen, taart en nieuwsgierige Lewenborgers

Ontmoetingsplek de Oude Bieb in Lewenborg bestaat twee jaar. Sinds 1 juni is het een stichting en dat was afgelopen weekend reden om een feest te vieren. We gingen langs.

Als we de fiets parkeren bij de Oude Bieb dan zien we hoe kleurrijke ballonnen het gebouwtje feestelijk aankleden. En terecht. De Oude Bieb is een centrale plek in Lewenborg waar mensen elkaar ontmoeten en samen werken aan een wijk waarin iedereen elkaar kent.

IMG_2758

Of we uit Lewenborg komen

En dat iedereen hier elkaar kent, dat merken we gelijk bij binnenkomst. Een van de vrijwilligsters heet ons gelijk welkom met een oprechte combinatie van gastvrijheid en nieuwsgierigheid. “Jij komt niet uit Lewenborg, toch?

Want in de Oude Bieb daar kent iedereen elkaar. Nieuwe gezichten worden enthousiast verwelkomd, maar ze zijn wél even razend benieuwd naar wie je bent en wat je verhaal is.

IMG_2729

Ontstaan vanuit armoedebestrijding

In de ontmoetingsplek ontmoeten we Bert Hogenes. Hij is coördinator van de Oude Bieb, de man die de kar trekt. “De Oude Bieb is in 2014 ontstaan vanuit gesprekken met onder andere de gemeente. Wat kunnen we doen aan armoedebestrijding en waar zitten mensen in de wijk nu echt op te wachten?”

Het antwoord was een plek voor wijkbewoners om bij elkaar te komen. Maar vooral: een laagdrempelige ontmoetingsplek waar dingen mógen, maar waar niets moet.

Lefier zorgde voor het gebouw, de gemeente voor de energierekening. Vrijwilligers hebben het gebouw opgeknapt met als idee om een sociale ontmoetingsplaats te beginnen.” Het werd een sfeervol pand met koffietafels, een kringloopwinkel en een moestuin.

IMG_2737

Immateriële armoede

Volgens Bert is de waarde van de Oude Bieb heel groot. “Bewoners lopen hier binnen en kunnen zichzelf zijn.” Het project komt voor uit armoedebestrijding. Bert legt uit dat hij twee soorten armoede kent: materieel en immaterieel. “Immateriële armoede betekent dat mensen in een sociaal isolement zitten. Wij helpen ze om weer hun plek te vinden in de wijk.”

Dat doet Bert met zijn vrijwilligers door laagdrempelige activiteiten, zoals schilderen, sieraden maken en gesprekken rond de koffietafel. Het is een simpele maar effectieve manier om mensen bij elkaar te krijgen.

Sommige mensen zijn tijdens hun leven beschadigd en hebben een steuntje nodig om weer mee te kunnen draaien. Bert: “Die mensen hebben tijd nodig om weer vertrouwen te krijgen in zichzelf en elkaar.” Het teruggeven van dat vertrouwen is de grootste prestatie die de vrijwilligers van de Oude Bieb kunnen leveren.

IMG_2744

Aan de slag in de moestuin

Veel van de bezoekers heeft geen baan, iets wat Bert elke week opnieuw motiveert al zijn energie in de Oude Bieb te steken. “Voor veel mensen is de integratie naar de arbeidsmarkt nog ver weg. Daarom werken we eerst aan de sociale integratie.

De grote moestuin achter het gebouw, dat het idee van Bert. “Het was hierachter één groot bosschage. We hebben daar een moestuin van gemaakt, waarmee mensen samen aan de slag kunnen.” En dat blijkt te werken. “Mensen die hier nieuw binnenkomen vertellen me wel eens: het is net alsof ze in een nieuwe familie binnenkomen.”

IMG_2732

Je vindt de Oude Bieb op Midscheeps 3, vlakbij het winkelcentrum van Lewenborg. Een digitaal bezoek breng je via Facebook of www.deoudebieblewenborg.nl.