Milieustraat Groningen: buren ruimen samen hun volle zolders op

Geplaatst op:
Milieustraat Groningen: buren ruimen samen hun volle zolders op

De Milieustraat in de Wijert was vorige week een flink succes. Want opgeruimd staat netjes.

In De Wijert slaan buren de handen ineen. Missie: amen alle oude troep van zolder halen en systematisch afvoeren.

De buurt had namelijk genoeg van illegaal gedumpt afval bij de ondergrondse containers. Buurtbewoners namen het initiatief, belden met de gemeente, en regelden een rits containers in de straat. En zo maken we kennis met het fenomeen ‘milieustraat’.

 

Milieustraat blijkt populair in de buurt

man op fiets

Het lijkt een doodnormale zaterdag in De Wijert. Maar voor sommige bewoners is het de dag waarop ze lang hebben gewacht: de gelegenheid om al hun oude troep het huis uit te slepen en in grote containers te gooien. Opgeruimd staat netjes.

Om negen uur staan vier dikke containers klaar voor de buurtbewoners in het noordelijke deel van de wijk (zeg maar, vanaf de Van Iddekingeweg naar daarboven). Er wordt hard gezeuld met oude spullen, van elektronica tot complete bankstellen.

Busjes en bakfietsen rijden af en aan. Troep wordt over straat gesjouwd richting de grote containers, waar MilieuStewards van de Stadsbeheer klaarstaan om het grofvuil af te voeren.

De ene buurtbewoner is met een enkele wandeling klaar, maar andere bewoners zijn létterlijk de hele ochtend aan de sjouw.

 

Initiatief uit de wijk

milieustraat de wijert

Lees ook:  Al 4500 vrijwilligers voor zwerfvuilactie LenteKriebels

Het initiatief voor de milieustraat komt uit de wijk. Daar doet zich een voor velen herkenbaar fenomeen voor: de ondergrondse  vuilcontainers worden niet alleen gebruikt voor de huisvuilzakken, maar ook voor groffer vuil. Stoelen, tafels en afgedankte elektronica worden naast de container gedumpt, omdat sommige bewoners geen andere manier hebben om hun spullen af te voeren.

Een doorn in het oog van buurtbewoonster Nathalie van der Vechte, die een deel van de coördinatie van de milieustraat op zich nam. Met deze actie wil ze voorkomen dat er nog meer grofvuil op straat wordt gedumpt.

Nathalie vertelt over het geregeld dumpen van afval in de wijk. “Het mag niet hè“, merkt ze op. “Maar het gebeurt wel. De ene persoon zet grofvuil bij de ondergrondse container en nodigt zo iemand anders uit om hetzelfde te doen. Dan wordt het een zooitje.”

Nathalie snapt wel hoe het komt dat mensen met hun oude troep blijven zitten. “Niet iedereen heeft een auto en dus kan ook niet iedereen zijn spullen naar de stort brengen. Het is mogelijk om grofvuil te laten afhalen door de gemeente, maar dat kost bijna vijftig euro. Voor sommige mensen is dat meer geld dan ze voor hun oude bankstel hebben betaald.”

 

Milieustraat krijgt niet veel promotie (en dat is bewust)

milieustraat de wijert (2)

Lees ook:  Waarop zoekt Groningen in crisistijd? Google onthult de trending topics

De milieustraat in de Wijert is niet de eerste en ook niet de enig. Zo’n twintig keer per jaar wordt ergens in Groningen een vergelijkbare dag gehouden, waarbij buurtbewoners en gemeente samenwerken.

Toch wordt er nooit vooraf ruchtbaarheid gegeven aan de ‘afvaldag’. De uitnodigingen aan de buurt gaan via ouderwetse flyers in de brievenbus en er wordt niet over gepubliceerd op social media.

Gert Bron (projectleider Groningen Schoon Dankzij Mij bij de gemeente) legt uit dat er bewust geen aankondigingen online worden gezet. “Wij doen nooit vooraf melding. Want we willen voorkomen dat mensen vanuit andere wijken op de milieustraat afkomen.” Wel worden succesverhalen na afloop gedeeld op Facebook.

De milieustraten ontstonden bijna tien jaar geleden in de Hoogte en de Korrewegwijk. Op een hele kleine schaal dus. “Maar in 2015 hield de gemeente op met het gratis afhalen van grofvuil“, vertelt Gert ons. “Daarom worden de milieustraten sinds 2016 regelmatig gehouden in wijken waar er veel vraag naar is.”

De gemeente toetst aanvragen op nut en noodzaak en vraagt deelnemers op een actieve houding. “Aanvragers doen hun aanvraag namens 1000 tot 1500 gezinnen. We vragen deelnemers om zelf folders te verspreiden en te zorgen dat bruikbare spullen kunnen worden afgevoerd aan bijvoorbeeld een kringloop en voedselbank.

Gert merkt dat buurtbewoners enthousiast zijn en op zo’n dag zorgen dat de koffie klaarstaat voor de hele buurt. “En dat bevordert ook de cohesie van de wijk.”

Het organiseren van een milieustraat is gratis voor de buurt en wordt bekostigd door de gemeente. Gert schat dat het organiseren van één milieustraat de gemeente zo’n € 3500 kost.

De hoogte van dit bedrag wordt bepaald door de voorbereiding (zoals het plaatsen van bewegwijzering en afzettingen), de inzet van gemeentepersoneel op de dag zelf en het afvoeren van de materialen.

Lees ook:  Gesloten door corona: deze winkels zijn voorlopig gesloten

Fotografie: Dennis Broekema