Bananentosti’s maken met de Politiekids

Geplaatst op:
Bananentosti’s maken met de Politiekids

Bij de Politiekids leren kinderen uit Groningen van alles. Samenwerken, schieten (echt!) maar ook andere nuttige dingen. Zoals gezond voedsel koken.

 

Driftig aan het koken   

Als we het WIJ-gebouw in De Hoogte binnenlopen, is de keuken goed gevuld. Een groep kids is driftig aan het koken, onder begeleiding van vrijwilligers. Geen zoete meuk, maar een gezonde maaltijd: Griekse yoghurt met aardbeien en bananentosti’s.

Het idee achter de kookworkshop: kinderen kennis leren maken met gezond eten. En dat lukt. Finn (11 jaar) verkeert in opperste staat van concentratie als hij de bananen vakkundig in plakjes snijdt.

Ik vindt het echt leuk om te doen”, glundert Finn. “Want thuis kook ik niet”. Of hij na vandaag een betere maaltijd kookt dan zijn moeder, dat durft hij niet te zeggen. “Want zij kookt echt heel goed.”

 

Gezonde voeding, je kunt het prima stimuleren

Studente Cayan Hoa is druk bezig de kinderen te regisseren. Vanuit haar studie Voeding en Diëtiek raakte ze, via Wijk Inzet Jongeren en Studenten, betrokken bij de Politiekids. Haar studieopdracht is om kinderen te stimuleren om lekker en gezond te eten. “Want kinderen eten graag lekker. Maar lekker is lang niet altijd gezond.”

De studente vindt dat sommige kinderen nog te weinig bekend zijn met gezond eten. “De groep kinderen liet ik humus eten. Ze dachten dat er mayo doorheen zat. Daarom waren ze heel erg verbaasd toen ik vertelde dat het kikkererwten waren.”

Onbekend maakt dus inderdaad onbemind. “Want ze bleken humus allemaal lekker te vinden“, lacht Cayan.

 

Onderdeel van de Politiekids

Vanuit de hoek van de keuken kijkt Ike Wagenaar tevreden toe. En terecht. De kookmiddag staat namelijk niet op zichzelf, maar is onderdeel van het wijkproject de Poitiekids. Ike is initiatiefneemster van dit project.

Bij de Politiekids worden basisschoolleerlingen ‘ingelijfd’ door de politie. De kinderen doen projecten in de buurt, krijgen schietles in het trainingscentrum en nemen deel aan workshops. Van de politieagenten leren de kinderen verantwoordelijkheid en teamwork; en de kinderen merken tegelijk dat politieagenten óók gewoon echte mensen zijn.

Het idee kwam een paar jaar geleden, toen Ike als buurtbewoonster en lid van het wijkteam dingen zag die haar verbaasden. “Als je sommige kinderen tegenkwam, dan konden die nog best wel wat normen en waarden gebruiken.”

Een opgeheven vinger bleek niet te helpen. Er waren bijeenkomsten met ouders in de wijk, maar er is natuurlijk geen ouder die níet zijn kind in zo’n gesprek verdedigt. “Zoals ze bij de politie zeggen: het lukt je niet om bij mensen ‘achter de voordeur’ te komen.”

Ze besloot het project Politiekids – destijds al succesvol in Amsterdam – ook in Groningen onder de aandacht te brengen. Met succes, want via de wijkagenten kreeg ze voldoende draagvlak om het project in Groningen te laten draaien.

 

Successen in de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk

Het project draait nu een paar jaar in Groningen en boekt successen in de Korrewegwijk en de Oosterparkwijk. Niet op zo’n grote schaal dat de journaals er bol van staan, maar wel op een manier die je terugziet in de wijkgebouwen en op straat. Ike: “Je merkt aan de deelnemende kinderen dat ze veranderen. Positief veranderen.”

Ike vertelt het verhaal van een kindje die uit zichzelf fietsers aansprak omdat ze zich niet aan de verkeersregels hield. “En dat ging op een hele nette manier“. Aan zulke verhalen merk je de kracht van het project, vindt Ike. “Zoiets lijkt heel klein, maar is eigenlijk heel groot. De lessen van de politiekids nemen ze heel hun leven mee.”

WIJ-medewerker Arlan Mainassy vindt dat ook. “De Politiekids werkt preventief, dat weet ik zeker. Als ze later in aanraking komen met het gezag, dan weten ze toch nog wat ze hebben geleerd.”