BAM! Studentenvereniging Tjas fietst even € 17.759 bij elkaar voor het Longfonds

Geplaatst op:
BAM! Studentenvereniging Tjas fietst even € 17.759 bij elkaar voor het Longfonds

Studentenschaatsvereniging Tjas is goed bezig. De studenten organiseerden The Long Ride, een fietstocht van 500 kilometer waarmee geld is opgehaald voor het Longfonds. Met verbluffend resultaat: de sportievelingen haalden € 17.759 op voor het goede doel.

Rianne Hazelhoff is lid van de benefietcommissie van Tjas en vertelt over het succes van de actie.

Rianne, hoe kwamen jullie erop om geld in te zamelen voor het Longfonds?

“Door de coronatijd hebben wij veel extra tijd gehad om te fietsen, dit is eigenlijk onze favoriete bezigheid in de zomer. Dit, in combinatie met het vele slechte nieuws over de toenemende coronabesmettingen, ic-bedden die vol stroomden en mensen die overleden aan het Coronavirus zorgde er voor dat wij graag met iets positiefs bezig wilden zijn.”

En dus organiseerden jullie een fietstocht voor het goede doel?

“Elk jaar doen we in juni mee aan de AmPa. Dat is een fietstocht tussen Amsterdam en Parijs, georganiseerd door de studentenschaatswielervereniging in Amsterdam. Maar door de onzekerheid rondom corona moest die worden afgeblazen. Toen de AmPa niet doorging dachten we: waarom organiseren wij niet een alternatief waarbij we ook nog eens geld kunnen inzamelen om een steentje bij te dragen aan onderzoek naar de gevolgen van het coronavirus? Op het nieuws lazen wij namelijk dat er door Covid-19 een geheel nieuw onbekend longprobleem ontstaat.”

Een evenement organiseren in coronatijd moet niet makkelijk zijn geweest.

“Vanaf het begin hadden we als doel: het moet coronaproof. Daarbij gingen we van het slechtste scenario uit. In die tijd mocht je bijvoorbeeld niet met meerdere mensen in een volgauto, dus hadden we een plan wat we ook zonder auto’s konden uitvoeren. Uiteindelijk zijn de regels voor sportevenementen iets versoepeld en konden we iets meer, ook bijvoorbeeld qua aankleding van de finish.”

En dan dat bedrag! Bijna achttienduizend euro!

“Ja! Toen we begonnen hadden we dat nooit verwacht. We dachten dat € 7500 al een mooie opbrengst was. Maar er waren studententeams die zelf al tweeduizend euro verzamelden, waardoor we véél meer inzamelden dan verwacht. En er komen nog steeds donaties binnen. Dan ben je toch wel trots op de teams!”

De opbrengst gaat naar het Longfonds. Toepasselijk voor deze tijden.

“Het longfonds doet veel onderzoek naar corona en is inderdaad echt actueel. En bij Tjas zijn we allemaal fanatieke sporters, dus goede longen zijn voor ons heel belangrijk.”

Wat vonden ze bij het Longfonds van de gift?

“Nou, na afloop hadden we de gezamenlijke evaluatie en ze hadden dit van tevoren nooit verwacht. Ze vonden het ook erg leuk om te zien hoe jonge mensen zich zo enthousiast inzetten voor een goed doel.”

Slotvraag: wordt dit een jaarlijks terugkerend evenement?

“Goede vraag. Toen we begonnen, was het echt een eenmalig iets. Maar de reacties zijn zó positief, dat we het al een heeeeeel klein beetje hebben gehad over volgend jaar. De huidige organisatie is dan druk met het afstuderen, maar het zou erg leuk zijn als een nieuwe groep studenten binnen Tjas het overneemt. Momenteel is dat niet realistisch, maar: zeg nooit nooit.”