Albertus Magnus nodigt alle Stadjers uit op de Vismarkt (dat wordt nog druk dus)

Geplaatst op:
Albertus Magnus nodigt alle Stadjers uit op de Vismarkt (dat wordt nog druk dus)

Feest bij Albertus Magnus. De studentenvereniging bestaat 120 jaar en viert dit samen met de stad.

De studentenvereniging heeft er zijn handen vol aan: de organisatie van de lustrumviering. In de planning staan onder meer een groot feest op de Vismarkt, een open dag voor Stadjers, een musical en veel inzet voor de buurt.

En ze hebben er zin in. In één van de achterkamers van het grote pand aan de Brugstraat spreken we Nyreeh Knegtering van het lustrumcomité en Sophie, vice-praeses van Albertus. Twee praatgrage meiden die momenteel hele dagen bezig zijn om het programma in elkaar te draaien. “Het lijkt me echt heel leuk om straks de hele Vismarkt vol te zien staan”, glundert Nyreeh als ze over het programma vertelt.

Stadjersweek

Hoe vier je een lustrum? Bij Albertus doen ze dat met maandenlange activiteiten, waarvan de eerste – het openingsfeest – vorige maand de reeks aftrapte. Uiteraard vinden er veel activiteiten plaats binnen de club zelf, maar voor een deel van het programma richt de studentenvereniging zich tot de stad: de Stadjersweek.

Lees ook:  Stadclickt stopt ermee

Nyreeh: “Een week lang organiseren Albertianen dingen voor de stad op de Vismarkt. Een voetbalwedstrijd, speeldingen voor kinderen en live-muziek.” Voor de avond met live-muziek (datum: donderdag 20 april) belooft Nyreeh een goedgevuld programma, al kan ze nog geen namen noemen totdat de planning rond is. “Maar reken maar op veel bekende artiesten. Bekende regionale artiesten, die zowel bij studenten als Stadjers in de smaak vallen.”

Een leuk detail is dat de artiesten gratis spelen en de winst van de drankverkoop wordt gedoneerd aan het Beatrix Kinderziekenhuis. Met de opbrengsten helpen de studenten kinderen door een moeilijke periode heen. Nyreeh: “Bijvoorbeeld door kinderen die bang zijn voor een operatie met een VR-bril voor te bereiden.”

Bewuste keuze om Stadjers uit te nodigen

Studentenverenigingen hebben het imago dat ze erg zijn gericht op de interne organisatie en weinig de blik op de omgeving werpen. Een vooroordeel die Albertus in 2017 in één soepele maai van de tafel gaat vegen.

We zijn een traditionele vereniging“, vertelt Sophie, “Maar we staan open voor onze omgeving. Tussen Stadjers en studenten is soms frictie, wat we weg willen nemen door ons lustrum samen met de Stadjers te vieren.”

Lees ook:  Groningen investeert 24 miljoen euro in vergroening

De motivatie om de Stadjers te betrekken, komt uit de eigen ervaringen van het bestuur. “Ik denk dat het goed is dat studenten en Stadjers elkaar beter leren begrijpen“, vertelt Sophie. “Als bestuur merk je dat je die verantwoordelijkheid hebt en probeer je dat over te brengen op de eerstejaars. De nieuwe lichting denkt soms: lang leve de lol. En dat mag, maar we willen ook uitstralen dat je ook rekening moet houden met de buurt. 

Aanschuiven aan de bar van Albertus

Voor wie nieuwsgierig is naar hoe het de studentenvereniging er van binnen uitziet, heeft de feestcommissie trouwens nog een laatste tip. Er komt een open dag van het pand aan de Brugstraat. Stadjers krijgen een rondleiding en kunnen aanschuiven aan de bar om kennis te maken. Ook deze baromzet wordt gedoneerd aan het goede doel.