Ad Tempus Vitae doet meer dan alleen hard feesten

Geplaatst op:
Ad Tempus Vitae doet meer dan alleen hard feesten

Ad Tempus Vitae staat onder de christelijke studentenverenigingen bekend als de vereniging met de gaafste feesten. Maar er is meer dan dat. Een gesprek over Bijbelstudie, beleving van het geloof en liefdadigheidswerk.

Een van de chillste huizen

Wij van Click’t komen graag over de vloer bij studentenhuizen. We hebben er in de afgelopen tijd ook al een heleboel van binnen gezien, maar het verenigingshuis Toko Marcato staat bij ons wel in de top 3 van chillste huizen in Stad.

Want als we de fiets parkeren in de Cortinghlaan in De Hoogte, zien we namelijk geen normaal huis, maar een tot woningcomplex verbouwde voormalige basisschool. Met een hoge toren bovenop, een reusachtige metalen deur en achter die deur een gigantische hal met trappen. “Het is inderdaad een fantastisch gebouw“, vertelt Peter van Ad Tempus Vitae (ATV).

In het pand woont hij samen met zijn huisgenoten: Florian de Vos (tevens voorzitter), Jaap Klapwijk en Paul Schuurman. Enthousiast vertellen ze over hun verenigingshuis.

Het is een gebouw met een historie, wat Florian merkt aan dat er regelmatig bezoekers komen. “Om de zoveel tijd belt er een oudere man of vrouw aan. Die zat hier vroeger op school en wil graag even rondkijken.”

Zo’n persoon is natuurlijk altijd welkom en krijgt altijd een rondleiding van de bewoners. Jaap: “Dan hoor je hoe het balkon van mijn kamer ooit uitkeek op het schoolplein.”

Hal op de eerste

De hal op de eerste is waar de vier studenten met elkaar leven. Ze noemen het verenigingshuis fantastisch en daar is geen woord Chinees aan. De vier kamers waar de studenten wonen, hebben een oppervlakte dubbel van dat van een gemiddelde studentenkamer. En dankzij de hoogslapers is alles superefficiënt ingedeeld.

Opvallend detail: in elke kamer staat wel een Xbox of Playstation. “Dat is ooit begonnen toen één bewoner met een PS3 aan kwam zetten. Inmiddels heeft iedereen er wel eentje staan en hebben we ook nog een paar spelcomputers in de gezamenlijke kamer.” Toch draaien de machines geen overuren. “Neuh, soms spelen we een potje Fifa, maar het valt reuze mee.

In de gezamenlijke kamer (die is ingericht als ATV-museum, met tientallen shirts gemaakt door de jaarclubs van weleer) ontmoeten we de ATV-studenten.

Vriendschap is de rode draad

Als we de vier leden  ontmoeten, kijken ze terug op een succesvol weekendje met de hele club op Ameland. “Een fantastisch weekend“, vertelt Peter tevreden. “Lekker met je vrienden op een eiland.

Vriendschap vormt de rode draad bij ATV. “Voor ons was het allemaal een logische keuze om bij een christelijke studentenvereniging te gaan“, licht Florian toe. “Je hebt een hoop met elkaar gemeen. Je deelt normen en waarden met elkaar en die normen en waarden liggen soms net even anders dan bij een niet-gelovige studentenvereniging. Dat betekent dat je je thuisvoelt bij elkaar en elkaar begrijpt.”

Een lidmaatschap van ATV betekent niet alleen gelijkgestemdheid, is ook een zoektocht naar wat het geloof voor de leden betekent. Paul ligt toe. “Als je bij je ouders woont, bepalen de lessen van je ouders je invulling van het geloof. Maar als je volwassen wordt, dan ga je soms je eigen ideeën ontwikkelen over hoe je je band met God ervaart”.

De wekelijkse Bijbelstudies helpt in het ontdekken van die ideeën. “We bespreken elke week een thema uit de Bijbel, waarbij iedereen de vrijheid heeft om te vertellen over hoe hij of zij iets ervaart. Dat mag dan ook iets zijn wat afwijkt van wat je ouders je hebben geleerd, of een vraag die je thuis niet kon stellen. Omdat iedereen dezelfde instelling heeft, is iedereen vrij om het geloof op zijn of haar eigen manier te ontdekken en te beleven.”

Vriendschap én rivaliteit met GSV

De studentenvereniging ontstond in 1970 als afsplitsing van de eveneens christelijke studentenvereniging GSV, met als idee om een aparte studentenvereniging op te richten voor christelijke hbo-studenten in Groningen.

Tussen GSV en ATV is nog steeds een innige band. Sterker nog, ze delen een sociëteit aan de Hereweg. Peter: “Elke woensdag hebben we een gezamenlijke soos en tijdens de KEI-week en de Kiezeldagen organiseren we samen activiteiten.”

De christelijke achtergrond van beide verenigingen zorgt voor een gezamenlijk referentiekader. “Maar er is ook een gezonde rivaliteit“, vertelt Peter. “Altijd kijken wie de beste is. Maar wel altijd op een leuke manier.”

Gezelligheid en goede doelen

Soms lees je wel eens dat jongeren zich steeds minder interesseren in het geloof. Toch hebben we in Groningen zes studentenverenigingen met een christelijke achtergrond. Hoe onderscheidt ATV zich van die andere clubs?

Binnen ‘het wereldje’ denken mensen dat dit voornamelijk zit in het drankgebruik van ATV. “Ze zien ons soms wel als de hardst zuipende christelijke studentenvereniging“, vertelt Peter terwijl hij een slok Hertog Jan neemt. “Het klopt ook wel dat we graag een biertje drinken. Moet ook, want we zijn een gezelligheidsvereniging.”

Toch blijft het daar niet bij, want ATV heeft ook een duidelijk maatschappelijk karakter. “We vinden het juist heel belangrijk dat we ons ook inzetten voor de wereld om ons heen“, vertelt Florian. “Zo doen we mee met Happietaria: een initiatief rond de kerstdagen, waarbij studenten koken voor een goed doel.”

Een ander initiatief waaraan ATV meedoet, is het socializen met ex-gedetineerden. “Het doel is om die mensen te helpen terug te keren in de maatschappij en wij dragen daaraan ons steentje bij door die mensen een leuke dag te bezorgen.”

Meer over ATV lees je op Facebook.