11x het beste idee van Groningen

Geplaatst op:
11x het beste idee van Groningen

Elf enthousiaste Stadjers die 26 gemeenteraadsleden willen overtuigen van hun unieke plan: dat was de Open Raad van afgelopen zaterdag in een notendop.

De Open Raad is een experiment, met als idee om Stadjers meer te betrekken bij de lokale politiek. Tijdens deze officieuze raadsvergadering kregen Stadjers de kans om hun idee te pitchen, waarna de gemeenteraad ging stemmen over hoe goed het idee is. Een beetje als op ‘Het Beste Idee Van Nederland’, maar dan met Stadjers en lokale politici.

Dat ging ongeveer zo:

  1. De pitcher krijgt drie minuten de tijd om het idee te vertellen
  2. De gemeenteraad vraagt de pitcher het hemd van het lijf
  3. De gemeenteraad stemt.

De 11 plannen op een rij.

img_4662

 

1: Windbomen in het Ebbingekwartier

windbomen

Pitcher: Lotte-Marijn Knorr

Het idee: Groningen heeft al gezegd in 2035 klimaatneutraal te willen zijn. “Dat idee is mij altijd bijgebleven”, vertelt pitcher Lotte Marijn. De windboom is een soort windmolen. Met draaiende blaadjes vangt de molen de lage stadswind op en wekt zo genoeg stroom op om de straatverlichting te laten branden. Duurzaam, klimaatneutraal en passend in het straatbeeld.

Reactie gemeenteraad: De raad vraagt naar wat het kost en opbrengt. Het antwoord is dat de windbomen € 30.000 kost en 2400 kWh per jaar oplevert.

Stemmen: 26 voor, 0 tegen.

 

 

2: Allemaal betalen met een Groninger Gulden

grulden

Pitcher: Harry Hummel

Het idee: Het is nodig om op een andere manier om naar geld te kijken, vindt de pitcher: “Want het geld stroomt weg uit de regio.” Bij een normale euro gaat 40 procent van het geld terug naar de banken, bij de Groninger Gulden (de Grulden) is dit anders. Door een munt te gebruiken die zich richt op het noorden, zorg je dat al het geld ook hier blijft.

Reactie gemeenteraad: De raad wil weten waarom Groningers met Gruldens zouden willen betalen, als ze ook al de euro hebben. Wat volgt is een (doordacht) verhaal over geld in de regio en het multiplier effect.

Stemmen: 10 voor, 15 tegen

 

 

3: Huddles met vluchtelingen

huddle

Pitcher Evert Sulman

Het idee: Een ‘huddle’ komt uit de rugby-wereld, waar spelers in een kring staan om elkaar aan te moedigen. Dit wil de pitcher ook in de stad doen, waarmee vrijwilligers helpen om eenzaamheid, segregatie en taalachterstanden bij vluchtelingen te voorkomen. “Door in kleine groepjes rond elkaar te staan, kunnen we elkaar aanmoedigen en daarna leuke dingen doen.” Zoals eten en de Martinitoren beklimmen.

Reactie gemeenteraad: De raad vraagt zich af wat het plan onderscheidt van het vrijwilligerswerk van Humanitas. Het verschil is dat Humanitas zich op professioneel niveau bezighoudt met doelen op de korte termijn. Heel anders dan wat de pitcher wil: die wil een duurzame community van Stadjers, studenten en vluchtelingen.

Stemmen: 23 voor, 3 tegen

 

 

4: Avondschool laat mensen zich waardevol voelen

avondschool

Pitcher: Jorieke Jaarsma

Het idee: Mensen draaien elke dag mee in een participatiemaatschappij. Ook mensen met een beperking. “Ik merk dat ook die mensen, ondanks hun beperking, de beste versie van zichzelf willen worden.” Met een avondschool kan dit, zodat de deelnemers zich waardevol voelen en bijdragen aan de maatschappij.

Reactie gemeenteraad: De raad vraagt hoe de begeleiding er precies uit gaat zien. Het antwoord is dat mensen bij de school komen met een hulpvraag en dat de school daarover met ze in gesprek gaat.

Stemmen: 26 voor, 0 tegen

 

5: Kunst van De Ploeg in de hele stad

de-ploeg

Pitcher: Cees van der Veur

Het idee: In Parijs worden de klassieke Franse kunstenaars in elke straat geëerd. De pitcher wil hetzelfde doen in Groningen met de kunstwerken van de beroemde schildersclub De Ploeg. “We gaan de stad verrijken met borden met de schilderijen en plaatsen die op de plek die het schilderij afbeeldt”, vertelt de pitcher. Zo ontstaat een kruimelpad van kunst, prima geschikt voor stadswandelingen door kinderen en toeristen.

Reactie gemeenteraad: De gemeenteraad wil weten of het een tijdelijk of een permanent project wordt. Het antwoord is om te beginnen in 2018 (het 100-jarige jubileum van De Ploeg) en de kunst daarna te laten hangen.

Stemmen: 26 voor, 0 tegen

 

6: Open deuren bij winkels verbieden

winkeldeuren

Pitcher: Frank IJpelaar

Het idee: Winkels verspillen deze tijd van het jaar veel energie omdat de deuren altijd openstaan. Ondernemers zijn namelijk bang dat het winkelpubliek hun winkel overslaat en bij de concurrent gaat shoppen. “Maar als het sluiten van de deuren voor iederéén verplicht zou worden, dan vinden de winkeliers het prima.” Met een open-deuren-verbod wil de pitcher de energieverspilling terugdraaien. Groningen zou dan de eerste gemeente in Nederland zijn die zo’n stap neemt.

Reactie gemeenteraad: De raad vraagt zich af waarom zoiets niet gewoon op vrijwillige basis kan. De pitcher vertelt dat als dit had gekund, het al veel eerder was gelukt. Een dichte-deuren-akkoord is dan een effectieve stap.

Stemmen: 8 voor, 18 tegen

 

 

7: Sociale koelkast

koelkast

Pitcher: Geerte de Jong

Het idee:Zeshonderd Stadjers lopen bij de voedselbank“, vertelt de pitcher. Soms is het eten bij de voedselbank op, terwijl er eten genoeg is in Groningen. “Restaurants gooien goed eten aan het eind van de dag gewoon weg“. De oplossing voor deze voedselverspilling is om in het centrum een sociale koelkast te plaatsen. Iedereen mag overgebleven eten achterlaten, en wie honger heeft mag een maaltijd meenemen.

Reactie gemeenteraad: De raad vraagt zich af of zo’n koelkast niet geplunderd gaat worden door de verkeerde mensen. De pitcher gaat uit van het goede in de mens en vertrouwt op ieders eigen verantwoordelijkheid.

Stemmen: 18 voor, 8 tegen

 

8: De beste school van het Noorden

school

Pitcher: Gerdien Wassenaar

Het idee: Groningen heeft een nieuwe school nodig. “Eentje die niet de leerstof, maar de persoonlijke ontwikkeling van het kind centraal stelt“, vertelt de pitcher. In het huidige basisonderwijs bepaalt het gemiddelde niveau het tempo. Gevolg: de helft van de kinderen verveelt zich, de andere helft heeft moeite om bij te blijven. Een school die stuurt op persoonlijke doelen, laat kinderen succes ervaren. Zo krijgen we zelfbewuste kinderen die weten hoe ze hun talenten kunnen gebruiken om tolerante burgers te worden.

Reactie gemeenteraad: Het idee is sympathiek, maar waarom niet gewoon de bestaande scholen verbeteren? De pitcher legt uit dat het heel moeilijk wordt om een bestaande school te hervormen, aangezien ouders en leerkrachten voor een bepaald onderwijs hebben gekozen. Dan gaat het sneller om een nieuwe school te beginnen, in een gebouw volledig aangepast op het nieuwe systeem.

Stemmen: 14 voor, 12 tegen

 

 

9: Fruitbomen in de hele stad

fruitbomen
Pitcher: Fernand Pors

Het idee: Fruit wat je zelf van een boom plukt, is gezond, gratis én biologisch. “Daarom wil ik op verschillende plekken in de stad fruitbomen planten: appelbomen, perenbomen en kersenbomen“, vertelt de pitcher. Stadjers kunnen dan naar hartelust hun (onbespoten) fruit uit de boom halen en mee naar huis nemen.

Reactie gemeenteraad: De gemeenteraad vraagt zich af of dit idee niet al bestaat, in de vorm van project Eetbare Stad. Daarbij had je 80 vergelijkbare projecten, maar in de praktijk gingen mensen niet hun eten van de grond rapen. Het antwoord van de pitcher is dat hij dit nog niet heeft gezien.

Stemmen: 12 voor, 14 tegen

 

10: Alle speeltuinen op de website van de gemeente zetten

speeltuin

Pitcher: Liesbeth Weusten

Het idee: De stad telt 700 speeltuinen maar niemand heeft een uitputtend overzicht van waar die allemaal staan. De pitcher stelt voor om hier een overzicht van te maken op de website groningen.nl. De Facebook-pagina Spelen In Stad heeft bewezen dat mensen vaker naar buiten gaan als ze de leuke plekken weten te vinden. En dat is positief, volgens de pitcher: “Bewegen is goed voor de gezondheid en heeft een grote sociale functie.

Reactie gemeenteraad: De gemeenteraad vraagt zich af of het een leuk idee is om ook een app te maken met een spelelement. Het antwoord is dat dit idee al is bekeken, maar ja, er zijn al zoveel apps hè? Een overzicht op de website is voldoende.

Stemmen: 26 voor, 0 tegen

 

11: Oma’s Wascafé

oma

Pitcher: Davey Smand

Het idee: “Als ik een vlek in mijn shirt heb, dan bel ik mijn oma voor tips“, vertelt de pitcher. En dat is leuk voor oma, want die heeft dan iemand om mee te kletsen. Daarom wil hij een sociale wasserette beginnen in de Korrewegwijk, waar oma’s uit de buurt de was doen voor studenten. Een win-win-situatie: de studenten hebben weer schone kleren en de oma’s hebben intussen iemand om een praatje mee te maken.

Reactie gemeenteraad: Origineel idee! Maar past het wel binnen het schema van de oma’s? Studenten hebben immers een ander ritme dan ouderen. De pitcher denkt dat dit wel meevalt, al kan een reserveringssysteem uitkomst bieden.

Stemmen: 18 voor, 8 tegen.

img_4661

De stemmen die de gemeenteraadsleden uitbrachten, tellen trouwens niet mee binnen het officiële democratische proces van de stad. De raadsvergadering was namelijk niet officiëel, dus op papier is er niets besloten.

Maar was het dan allemaal voor spek en bonen? Nee, absoluut niet. Elke pitcher is door burgemeester Peter den Oudsten gekoppeld aan minstens één fractie. Samen kijken die de komende tijd of het idee een vervolg krijgt.