Goede vraag: wat is de oudste straat van Groningen?

Geplaatst op:
Goede vraag: wat is de oudste straat van Groningen?

Groningen telt bijna vijftienhonderd straten, verdeeld over 174 wijken, buurten en woonplaatsen. Maar welke straat is het oudste? We zochten het uit.

Voor zover bekend de Ebbingestraat de oudste, nog bestaande straatnaam. De straatnaam is voor het eerst genoemd in de dertiende eeuw, afwisselend gespeld als Ebbedinge-, Ebdinghe-, en Ebdincestrate). De straatnaam werd waarschijnlijk vernoemd naar ene Dodo Ebbinge, die in 1245 op papier stond als de schout van Groningen en later zou toetreden tot het stadsbestuur.

De Ebbingestraat is overigens niet de eerste straat van Groningen. Zo zou er volgens sommige overleveringen in 1010 al een straat met bijbehorende poort hebben gelegen op de plek van de huidige Herestraat, zelfs nog voor de eerste vermelding van Groningen in 1040.

Voor de eerste straatnaam zouden we verder terug in de tijd moeten dan bewaarde documenten toestaan: uit opgravingen rond de Grote Markt is vast komen te staan dat Groningen sinds de vierde eeuw voor christus onafgebroken bewoond is geweest.

Lees ook:  Horecakoks koken voor de Voedselbank