Waarom duurt de zomervakantie zo lang?

Geplaatst op:
Waarom duurt de zomervakantie zo lang?

Vandaag begint hij in Groningen: de zomervakantie. Maar waarom duurt de grote vakantie eigenlijk zes weken?

Mensen zonder studie of kinderen ontgaat het wellicht een deel, maar voor anderen is het een waarheid als een blaarkop: de zomervakantie begint vandaag en onderbreekt het ritme gedurende zes weken. Maar waarom duurt de zomervakantie zo lang? We doken erin.

Leuke dingen en vakantiewerk

Zes weken lang vrijheid en blijheid. Tenminste, als je (basis-)scholier of student bent. Oneindig lang voelt de periode waarin het leerproces op een laag pitje staat en het leven voornamelijk bestaat uit een combinatie van leuke dingen en (voor sommigen) vakantiewerk.

En met ‘vakantiewerk’ hebben we gelijk het bruggetje te pakken naar het mogelijke antwoord op de vraag, waarom de zomervakantie zes weken duurt.


Theorie 1: vroeger hielpen kinderen mee op de boerderij

Volgens een bekende theorie heeft de lange zomervakantie een agrarische achtergrond. De lange zomervakantie is namelijk ontstaan uit het landbouwverlof en was oorspronkelijk een periode waarin kinders hun ouders konden helpen met de oogst.


Die traditionele vakantiebaan werd in 1900 opgenomen in de leerplichtwet, waarin werd omschreven dat er maximaal zes weken verlof werd toegestaan, “ten behoeve van werkzaamheden in of voor bedrijven van landbouw, tuinbouw, boschbouw, veehouderij of veenderij.”

Theorie 2: Het hele jaar door naar school is voor niemand goed

Hoe plausibel deze theorie klinkt, hij is niet de enige. Een andere theorie is dat de zomervakantie al in 1830 werd ingesteld, om meerdere redenen.

Eén van die redenen is dat in die tijd wetenschappers al dachten dat een immer doorlopende schoolgang niet goed was voor de leergang. De zomervakantie kon bovendien worden gebruikt voor bijscholing van de leerkrachten; en had als voordeel dat negentiendeeeuwse kids niet in een snikheet lokaal werden opgesloten.

Helemaal vrij zullen de kinderen in die tijd niet zijn geweest. De industriële revolutie was in volle gang en kinderarbeid werd pas in 1874 verboden (in het Kinderwetje van Van Houten).

Bronnen: