Wat is het oudste gebouw van Groningen?

Geplaatst op:
Wat is het oudste gebouw van Groningen?

Welk gebouw is het oudste gebouw van Groningen? We zochten het uit.

De stad Groningen is officieus 980 jaar oud. We schrijven bewust ‘officieus ‘, omdat het jaartal 1040 het jaartal is van waaruit de eerste schriftelijke vermelding van de stad dateert (toen nog villa Cruoninga).

Uit archeologische vondsten door de jaren heen weten we dat de stad al veel eerder werd bewoond, mogelijk al vijfduizend jaar geleden. Onafgebroken bewoond is de stad sowieso vanaf de derde eeuw.

Gebouwen uit die tijd, die zijn er niet meer. Uiteraard: er is door de jaren heen heel wat terug gevonden aan gebouwen, maar volledige panden met alles erop en eraan uit die tijd zijn niet meer te vinden.

Het Calmershuis is het oudste gebouw in Groningen

Wie het oudste nog bestaande gebouw van Groningen wil checken, kan dat doen in de Oude Boteringestraat. Daar staat het Calmershuis, een groot en statig pand wat tot voor kort in gebruik was als onderkomen van de Open Universiteit.

De donkere kolos werd gebouwd rond het jaar 1250 en ontleent zijn naam aan burgemeester Barolt Calmar (of Hugo Calmar, de meningen zijn hierover verdeeld), die het pand in 1338 bewoonde. In de eeuwen daarna zouden meerdere vooraanstaande families het pand bewonen.

Lees ook:  Onze favoriete items uit vijf jaar Stadclickt.nl