Is Groningen een stad of een dorp?

Geplaatst op:
Is Groningen een stad of een dorp?

Is Groningen een stad of een dorp? Officieel gezien dan? We zochten het uit.

Want natuurlijk is Groningen (vrij naar De Bende van Baflo Bill) een machtig metropool. Maar in Nederland hebben we een bijzondere  traditie waarbij van oudsher een hoog inwonertal niet gelijk betekent dat een plaats ook automatisch een stad is.

Neem bijvoorbeeld Den Haag: de plek kreeg nooit stadsrechten en wordt door sommige Hagenezen gekscherend een dorp genoemd. Hoe zit dat in Grunn’n?

 

Had Groningen vroeger stadsrechten?

In vroegere tijden werd een gemeente alleen een ‘stad’ genoemd als er stadsrechten waren verleend door de landsheer. Een stad mocht dan bijvoorbeeld een stadsmuur bouwen, recht spreken en tol heffen.

Van Groningen zijn geen geschreven stadsrechten teruggevonden. Maar aan de andere kant: er was wel een stadsmuur. Ook zijn er genoeg bestuurlijke documenten en bewijzen van een eigen rechtspraak teruggevonden.

Of Groningen ooit stadsrechten had is iets waarover meningen zijn verdeeld, maar één ding is zeker… Je kunt concluderen dat Groningen alle belangrijke kenmerken had van een middeleeuws stad.

 

En nu dan?

De noodzaak voor het hebben van stadsrechten, om een stad te zijn, verdween in de negentiende eeuw uit de grondwet.

Sindsdien is er voor de wet geen onderscheid meer tussen een stad en een dorp, wat de vraag net even wat gemakkelijker maakt. Want sindsdien is de kwalificatie ‘stad’ wat simpeler dan het doorspitten van archieven, op zoek naar documenten uit de dertiende eeuw.

Uit automatisme noemen we elke grote plaats een ‘stad’ en een kleine plaats een ‘dorp’, zeker als die laatste een nogal agrarische uitstraling heeft. De definitie van een stad is dus eigenlijk gewoon taalkundig, dus kun je uitgaan van het dagelijks gebruik.

En dus kun je het verlossende antwoord halen uit het woordenboek.

  • Van Dale (descriptief):uitgebreid, samenhangend geheel van huizen en gebouwen”
  • Nederlands woordenboek: “plaats waar veel menselijke activiteit plaatsvindt, zoals wonen, werken, winkelen, uitgaan”

In de praktijk wordt ook wel vaak de grens van 25.000 inwoners aangehouden.

Oftewel, noem Groningen gerust een stad. Met alles erop en eraan.