5 legendarische studenten uit Groningen (die het onvoorstelbaar ver hebben geschopt)

Geplaatst op:
5 legendarische studenten uit Groningen (die het onvoorstelbaar ver hebben geschopt)

Door de eeuwen heen studeerden heel wat knappe koppen af in Groningen.

De vijf meest in het oog springende alumni van de RUG.

 

1: Wubbo Ockels, de eerste Nederlandse astronaut

wubbo ockels

Iederen in dit overzicht heeft het ver geschopt, maar in de letterlijke zin van het woord schopte niemand het zover als van Wubbo Ockels: tot buiten de dampkring.  Als astronaut bracht Ockels ruim 7 dagen door in de ruimte en werd daarmee bekend Nederlander én de eerste Nederlandse ruimtevaarder in de geschiedenis.

 

 

2: Paramanga Ernest Yonli – president van een republiek in Afrika

Paramanga Ernest Yonli en George bush

Paramanga Ernest Yonli promoveerde aan de Rijksuniversiteit en maakte daarna de overstap van economie naar politiek. In de jaren negentig van de vorige eeuw klom hij op in de landelijke politiek van Burkina Faso (een republiek in het westen van Afrika). In dat land schopte hij het tot minister-president, een ambt wat hij bekleedde van 2000 tot 2007. Ontmoette alle wereldleiders en poseerde op de foto met toenmalig president George W. Bush.

Lees ook:  Kletsnat Stadspark spelbreker KEI-picknick

 

3: Samuel van Houten, de man die kinderarbeid verbood

samuel van houten

Samuel van Houten kwam na zijn studie in Groningen terecht in politiek Den Haag. Als lid van de tweede kamer werd hij in 1874 bekend als de man achter het Kinderwetje, waarin kinderarbeid werd verboden. Liberaal Van Houten was een voorstander van een corrigerende overheid en vond kinderarbeid roofbopuw op het nationaal prodictieve vermogen.

 

4: Granville Elliot – heldhaftig legerleider van de Britten

Studeerde Rechten in Groningen maar koos uiteindelijk voor een millitaire carriere. Eerst in 1737 als Generaal in dienst van de Republiek der Nederlanden, en later in 1758 in dienst van zijn geboorteland Engeland. Tijdens de zevenjarige oorlog raakte hij dodelijk gewond toen zijn leger in de plaats Minden roemloos ten onder ging door de Duitsers.

5: Clemens von Bönninghausen – de man die tuberculose genas

Clemens mariaf ranciscus von bönninghausen

In de negentiende eeuw kon een tuberculose-besmetting een langzame en pijnlijke door betekenen. En dat was ook het vooruitzicht wat voormalig rechtenstudent Clemens von Bönninghausen had, toen hij in 1827 besmet raakte met de ziekte. Totdat hij, op aanraden van een bevriende botanicus, het kruid Pulsatilla probeerde. Wonderbaarlijk genas Von Bönninghausen. De rest van zijn leven stond in het teken van de homeopathische geneeskunde. Hij verkreeg zijn medische graad, genas anderen van tuberculose en deed wetenschappelijk onderzoek. Daarmee was hij wellicht niet de grondlegger van de homeopathie, maar wel degene die de homeopathie algemeen geaccepteerd maakte.

Lees ook:  Deze 5040 KEI-lopers hebben de beste keuze van hun leven gemaakt