Stichting Move-projecten in Groningen: studenten, kinderen en creatieve ideeën

Geplaatst op:
Stichting Move-projecten in Groningen: studenten, kinderen en creatieve ideeën

Stichting Move koppelt studenten aan kinderen om samen projecten te ondernemen in de wijk. Dit doen ze in zeven studentensteden, waaronder Groningen. Hoe is het om voor zo’n stichting te werken? Coördinatoren Hanna en Foke kropen in de spreekwoordelijke pen.

Door Hanna Dons en Foke Prins

Half tien in de ochtend. We hebben een hoop nieuwe berichten in één Whatsapp conversatie:

stichting-move-groningen-whatsapp-conversatie

 

Honderd berichten, heel gewoon

Honderd nieuwe berichten op Whatsapp, het is niet ongebruikelijk als je bij Move werkt. We zitten met 21 projectcoördinatoren in een groepsgesprek en iedereen maakt de leukste dingen mee, die zij graag delen met de rest.

De coördinatoren zijn verspreid over Nederland. Move is namelijk actief in maar liefst 7 studentensteden (oftewel ‘hubs’): Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Leiden, Nijmegen, Delft en natuurlijk Groningen. Volgend collegejaar komen daar nog Enschede en Tilburg bij. Druk, maar gezellig!

Vaste ingrediënten

Maar wat voor projecten coördineren wij bij Move? Onze projecten zijn niet in één zin te vatten, maar bevatten wel altijd dezelfde ingrediënten. Als projectcoördinatoren werven wij studentencommissies, die wij aan het werk zetten op basisscholen in minder bedeelde wijken van een studentenstad. De studentencommissies worden gekoppeld aan een basisschoolklas, waarmee ze brainstormen over de vraag wat er beter kan in de wijk waar de school staat. Het beste idee wordt gerealiseerd, vaak met behulp van een lokaal bedrijf of een fonds. Zo’n idee kan zijn een zelfgemaakt toneelstuk of een boombank, maar ook een sportdag of diner voor wijkbewoners.

De studenten krijgen enorm veel verantwoordelijkheid en bereiden de lessen zelf voor. Maar hoe het is om voor een groep 7 of 8 te staan, dat leer je pas echt door het te gaan doen! Ook de kinderen voelen zich verantwoordelijk voor de projecten, omdat zij zelf mogen bedenken wat ze gaan aanpakken. Waar haal je bijvoorbeeld het geld voor een boombank vandaan? Hoe zorg e voor genoeg publiek tijdens de première van het toneelstuk? Het is leerzaam, uitdagend én leuk voor iedereen die bij het project betrokken is.

Een kijkje in elkaars leven

Studenten krijgen, door les te geven in de klas en door de wijk waarin ze een project opzetten te verkennen, een kijkje in het leven van de basisschoolkinderen. En om iets terug te doen voor de kinderen nemen de studenten de kids ook een dagje mee naar hun studentenleven. Wat ze gaan doen hangt helemaal af van welke studenten er meedoen. Een rondleiding door de Universiteitsbibliotheek, een (mini-)hoorcollege, Crazy 88 op de campus of een volleybalclinic.. Noem maar op!

Klopt het eigenlijk wel dat studenten alleen maar aan het leren zijn en hoe lang leer je dan voor één toets? Of drinken studenten alleen maar bier en wonen ze op tien vierkante meter in een huis met tien anderen? De kinderen kijken hun ogen uit op de grote campus.

Stichting Move heeft drie projecten gedaan in Groningen

In Groningen zijn er inmiddels al drie projecten gedaan, met studenten van de Hanzehogeschool en met studenten die zich via de Rode Kruis-Studentendesk opgegeven hebben. Dit najaar gaan de twee coördinatoren in Groningen weer hard aan de slag om nieuwe projecten succesvol te maken. Wat het resultaat zal zijn is nog niet bekend, want de klassen waar ze mee aan de slag gaan mogen álles bedenken en hun fantasie de vrije loop laten. Dat het mooie dingen gaat opleveren voor de klas, voor de studenten én voor de wijk, dat staat vast.

Enthousiast geworden? Neem dan eens een kijkje op www.stichtingmove.nl om nog meer voorbeelden van projecten te zien. Via groningen@stichtingmove.nl kun je al je vragen stellen. We zijn altijd op zoek naar gemotiveerde studenten die de uitdaging aan willen gaan in een kortlopend project. Move je mee?