Uit De Kunst Doen: Fiezerikjes en felgekleurde prullebakken

Geplaatst op:
Uit De Kunst Doen: Fiezerikjes en felgekleurde prullebakken

Door Esmee Eijzenga

Uit de kunst doen is een gratis kinderevenement die voor de tweede keer plaatsvind in de binnenstad van Groningen. Liesbeth Weusten heeft dit evenement zelf opgezet, daarbij heeft zij vorig jaar het geheel zelf georganiseerd en subsidie ontvangen van Wijken voor Jeugd. Dit jaar heeft ze de hulp van anderen ingeroepen en is bovenstaande organisatie ontstaan. Aangezien het zelf financieren niet mogelijk was, en we het wel voor de kinderen gratis wilden houden, hebben we de hulp gezocht bij het Oranjefonds (burendag) en Leven in Stad. Ook had Liesbeth nog veel van vorig jaar wat we nu weer konden gebruiken, zoals het logo en de schilderschortjes van Van Hulley.

uit-de-kunst-doen-4

Vorig jaar vond het evenement op zondag 27 september plaats, ook in de binnenstad van Groningen. Wel bestond het evenement toen uit meerdere
locaties en werden er meerdere workshops gegeven door kunstenaars uit Groningen.

Dit jaar werd het zondag 25 september en brachten we het evenement naar één centrale locatie: Reitemakersrijge. Workshops werden gedaan door de organisatie maar ook door negen vrijwillige studenten van Kunstacademie Minerva. Zij hielpen de dag zelf met de workshops en het begeleiden van de kinderen.

uit-de-kunst-doen-2

Fiezerikjes

Dit jaar hadden we ook een thema: Fiezerikjes. Het ging vooral over afval, knutselen met ingezamelde flessen en doppen. We vroegen iedereen mee te helpen met het verzamelen van kroondoppen, flessen en blikken. We hebben voor bier doppen en andere kroondoppen de hulp ingeschakeld van studentenleden van de studentenvereniging Albertus Magnus. Zij kwamen met
meer dan 100 dopjes aangezet in een grote doos. Studenten uit Groningen, zij hebben ons geholpen de dag volledig goed te kunnen laten verlopen.

Met dit afval gingen we ritme-instrumenten maken met de kinderen, ze gingen namelijk een liedje maken met Ellen Kloosterman van Happy Voice. Zo konden ze tijdens het liedje lekker veel lawaai maken.

Verder kregen wij van de gemeente Groningen 3 openbare prullenbakken die wij met de kinderen mochten versieren. Kinderen konden die zondag zelf tekenen en schilderen, daarbij maakten de studenten of organisatieleden er sjablonen van.

Deze prachtige soms gek gevormde sjablonen werden met de felste kleuren op de prullenbakken gespoten. Wij willen met dit evenement een leuke dag vol spelen en knutselen voor kinderen organiseren. Helemaal gratis dus voor iedereen toegankelijk. En vooral niet te vergeten de hulp van studenten, die niet te missen is in een stad als Groningen. Studenten die het mogelijk maken voor kinderen van alle leeftijden, arm of rijk een dag vol spelen, kunst, knutselen en muziek te verzorgen.

25 graden

Zondag 25 september: Een zeer geslaagde dag, lekker weer en zelfs 25 graden. Om 13:00 kwamen van alle kanten kinderen aangestormd om te spelen, schilderen en knutselen. Er waren wel zo’n 150 mensen waarvan 100 kinderen en 50 ouders, die allen veel plezier hadden. Ook kregen ze allemaal een gratis ijsje van ijscoman IJssie voor mijn meissie,!

De prullenbakken hangen inmiddels, ze zijn gecoat door Greenpower Nano en opgehangen door de gemeente Groningen. Dit is het resultaat:

uit-de-kunst-doen-3