Waterschap wist in april al van coronadeeltjes in Gronings rioolwater

Geplaatst op:
Waterschap wist in april al van coronadeeltjes in Gronings rioolwater

Een kleine komkommerviral vorige week: het rioolwater in Groningen bevat deeltjes corona. Het nieuws was all over Facebook.

De reden van de plotselinge viral is dat regionale rioolwaterdata is toegevoegd aan het coronadashboard. Die wijziging stond al een tijdje in de planning (het dashboard is immers nog in ontwikkeling) en werd afgelopen woensdag uitgerold.

Het resultaat: een flink aantal stevige koppen op Facebook en angstige reacties.

Factcheck: is dit nieuws?

Voor veel mensen waren de coronadeeltjes nieuws. Maar niet voor Noorderzijlvest, het waterschap wat hier in het Noorden zorgt voor alles wat met ons water te maken heeft. Het waterschap gaf in april namelijk al volledige openheid over corona in het rioolwater.

In april (toen het aantal besmettingen nog maar net over op z’n piek heen was), bracht het waterschap namelijk al naar buiten dat er coronadeeltjes in het rioolwater waren aangetroffen.

In Nederland zijn door het RIVM en KWR dode deeltjes, oftewel puzzelstukjes, van het coronavirus aangetroffen in het rioolwater“, aldus het waterschap destijds.

Gelukkig ging het om dode deeltjes, die zich niet meer konden verspreiden en dus ook geen infecties veroorzaakten. “Het is belangrijk dat het vinden van deze dode deeltjes van het virus niet duidt op de aanwezigheid van besmettelijk coronavirus in rioolwater. Dit komt omdat virus-RNA nog lange tijd kan blijven bestaan ​​nadat de virussen hun infectievermogen hebben verloren.”

Contact met rioolwater vermijden

Uit het rioolwater wordt drinkwater gewonnen, maar daar is geen enkel moment enig risico geweest, aldus het waterschap destijds: “In gereinigd afvalwater dat een zuiveringsinstallatie verlaat, zijn deze deeltjes niet aangetroffen.”

En een geruststellende gedachte: ook in andere landen is er geen aanwijzing gevonden dat verspreiding via het drinkwater echt een dingetje is.

Wel geeft het waterschap de tip om contact met rioolwater te vermijden. Maar goed, ook zonder corona zou dit een goede tip zijn geweest.

Lees ook:  Factcheck: geen coronawater in Kardingerplas

Foto bovenaan: een rioolwaterzuiveringsinstallatie; Credits: Annabel, CC BY-SA 3.0