Zijn onze studenten echt allemaal overspannen?

Geplaatst op:
Zijn onze studenten echt allemaal overspannen?

Studentenorganisaties luiden de noodklok. Studenten gaan kapot aan de stress en raken beetje bij beetje overspannen. 

Meerdere berichten over stress onder studenten hebben in de afgelopen week de headlines gehaald. De signalen komen vanuit meerdere hoeken.

Niet alleen de Groninger Studentenbond trekt aan de bel, ook de landelijke studentenvakbond en onderzoekers uit Zwolle maken zich zorgen. Er speelt dus iets, want zelfs de RUG erkent dat hun studentenpsycholoog het “behoorlijk druk” heeft.

Hoe erg is het met onze studenten gesteld? Is de prestatiedruk echt zo groot als wordt verteld, of valt het allemaal wel mee? We zoeken het uit.

1: Waarom trekken de studentenorganisaties aan de bel?

Sinds de invoering van het nieuwe leenstelsel is snelheid een grote rol gaan spelen in het studentenbestaan. Een keertje zakken voor een tentamen is nog niet het einde van de wereld, maar herhaaldelijke minpunten betekenen een peperdure studievertraging of nog erger: een bindend studieadvies, waarmee een onderwijsinstelling een student halverwege het eerste jaar de deur kan wijzen.

Volgens de Groninger Studentenbond is er niet één oorzaak van stress onder studenten, maar is het een optelsom. “Veel studenten hebben te maken met verschillende vormen van stress“, vertelt de vakbond. “Of het nu door de grote hoeveelheid tentamens, de prestatiedruk, financiële- of persoonlijke omstandigheden, of iets heel anders komt: te veel stress is niet gezond.”

2: Hoe vaak komt het voor?

Te vaak, vinden de studenten. En het lijkt erop dat ze een goed punt hebben. Vorige week kwamen cijfers naar voren, afkomstig van onderzoek uitgevoerd door de Zwolse hogeschool Windesheim, onder 3000 studenten.

De belangrijkst uitkomsten op een rij:

  • Bijna zeventig procent ervaart ‘vak tot zeer vaak’ prestatiedruk
  • Ruim 60 procent vindt dat de druk steeds verder toeneemt
  • Zelf geeft 37,5 procent van de studenten aan psychische klachten te hebben
  • Door testvragen te stellen hebben de onderzoekers bij meer dan 14 procent deze klachten kunnen constateren
  • Van de gestresste studenten overweegt 40 procent te stoppen met de opleiding.

 3: Hebben studenten het echt zo druk? 

Best wel, zo lijkt het. “De zon schijnt zaterdag overvloedig, maar in de stampvolle Universiteitsbibliotheek heerst een gedisciplineerde stilte“, schreef het Dagblad van het Noorden vorige week.
Sjoerd Kalisvaart van de GSB vat samen in een statement op Facebook: “Prestatiedruk is steeds meer aanwezig. Studenten moeten zo snel mogelijk hun studie afronden, goede cijfers halen én een cv opbouwen.”

 

4: Wat willen de de studentenorganisaties?

De organisaties willen dat er ingegrepen wordt. De Groninger Studentenbond vraagt de RUG en de Hanze om een actievere rol te spelen. “Onderwijsinstellingen zijn verantwoordelijk voor een gezonde studieomgeving”, aldus de GSB. “Dat houdt in dat ervoor gezorgd moet worden dat studenten zowel fysiek als mentaal in goede gezondheid verkeren. Op dit moment wordt niet aan die verplichting voldaan.”

 

5: Wat zegt de RUG hierover?

De RUG herkent het probleem van gestresste studenten. Woordvoerder Jorien Bakker: “Hoewel stress bij jongeren veel oorzaken en factoren kent – denk aan sociale druk, kleine gezinnen, social media, bijbanen – draagt een pittige universitaire studie daar ook aan bij. Voorkomen van stress is een lastige; bij de meeste factoren ligt een grote eigen verantwoordelijkheid van de student.”
De universiteit erkent dat ze een rol kan spelen in de stresspreventie. “We gaan de komende tijd meer voorlichting over het voorkomen van stress geven en zullen ons hulpaanbod van het Student Service Centre actiever communiceren. Het blijkt dat sommige studenten niet weten dat ze daar terecht kunnen voor een consult met een studentenpsycholoog. Over het algemeen worden de psychologen wel goed gevonden, want ze hebben het behoorlijk druk. “