Hoe snel gaat het nu echt? Vijf vragen over de coronabesmettingen in Groningen

Geplaatst op:
Hoe snel gaat het nu echt? Vijf vragen over de coronabesmettingen in Groningen

De nieuwe coronamaatregelen zijn, hoe kan het ook anders, het gesprek van de dag.

Maar hoe snel gaan de besmettingen momenteel? Vijf vragen én de bijbehorende antwoorden (afkomstig van het coronadashboard).

 

#1: Hoe snel loopt het aantal besmettingen op in Stad?

Gisteren waren er 53 meldingen van mensen die positief zijn getest en Covid-19 hebben. Dit is hoger dan we van de afgelopen maanden gewend zijn.

Op het coronadashboard laten RIVM-cijfers zien dat Groningen een piek meemaakt. Op onderstaande tabel het aantal besmettingen, vanaf maart, per 100.000 inwoners.

 

 

#2: Hoe gaat het in de ziekenhuizen in Stad?

Landelijk neemt het aantal ziekenhuisopnames toe, met aantallen in de tientallen per dag. In de gemeente Groningen is het aantal ziekenhuisopnames al sinds mei stabiel.

 

#3: Hoe doet de provincie het in vergelijking met Stad?

In de hele Veiligheidsregio Groningen waren gisteren 86 meldingen van positieve tests. Het grootste deel van deze meldingen (53) kwam uit de gemeente Groningen. In de provincie wonen meer dan 560.000 mensen, waarvan ongeveer 230.000 in de gemeente Groningen. In verhouding stijgen de aantallen hier dus sneller dan in de Ommelanden.

Ook de provinciale grafieklijn loopt hierdoor op:

besmettingen provincie groningen

 

#4: En hoe doet de gemeente het in vergelijking met Nederland?

Momenteel worden er dagelijks  gemiddeld 22,8 mensen per 100.000 inwoners positief getest. Landelijk ligt dit gemiddelde op dit moment op 16,8.

Het aantal positief geteste mensen in Nederland, per 100.000 inwoners:

 

 

#5: En wat is de ‘r’ in Groningen?

Dat valt eigenlijk niet te zeggen. Het RIVM berekent de reproductiefactor landelijk, maar splitst deze getallen niet op per provincie, veiligheidsregio of gemeente. En dus is de landelijke ‘r’ het enige wat we hebben.