Factcheck: Wat zijn de coronarichtlijnen voor studentenhuizen?

Geplaatst op:
Factcheck: Wat zijn de coronarichtlijnen voor studentenhuizen?

Studentenorganisatie CDJA trekt aan de bel vanwege coronaboetes bij studentenhuizen. Niet omdat de bewoners basketballend op een veld zijn aangetroffen, of omdat iemand het halve dispuut uitnodigde op een groot feest; maar vanwege het niet houden van anderhalve meter afstand tussen huisgenoten.

Voor zover bekend zijn er in Groningen geen vergelijkbare boetes uitgedeeld, schrijft DvhN. Maar welke regels gelden er in studentenhuizen? We factcheckten aan de hand van de officiële communicatie van de gemeente.

 

Mag je in je studentenhuis samenzijn met huisgenoten?

Ja, dat mag. Maar het advies is om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden en zo veel mogelijk afstand te bewaren, waar mogelijk 1,5 meter.

Buitenshuis geldt de regel van 1,5 meter afstand óók voor huisgenoten. Studenten worden in de noodverordening namelijk niet aangemerkt als gezamenlijke huishouding.

 

Mag je de gemeenschappelijke ruimte gebruiken als je verkouden bent of andere klachten hebt?

Het advies is om dat zoveel mogelijk te voorkomen. Sowieso: houd je aan de afstand van 1,5 meter.

 

Mag je, samen met huisgenoten, op de stoep voor het huis zitten?

De stoep behoort tot de openbare ruimte. Hier geldt voor groepen van drie personen of meer de vereiste afstand van 1,5 meter tot elkaar. Aangezien studenten in de noodverordening niet worden aangemerkt als gezamenlijke huishouding, moeten studenten in de openbare ruimte aan de 1,5 meter afstand houden.

Bovendien zijn samenkomsten verboden, ook als men 1,5 meter afstand houdt. Het gaat dan vooral om samenkomsten die georganiseerd worden of waarbij men afspreekt om bijeen te komen. Spontane samenkomsten kunnen hier ook toe gerekend worden. Het advies van de gemeente: toon gezond verstand en beperk het aantal personen waarmee je buiten bent.

 

Wat als iemand in een studentenhuis ziek wordt?

Dan moeten ook de rest van de bewoners thuisblijven om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Het studentenhuis valt dan onder de maatregelen voor thuisisolatie en gezinsquarantaine zoals beschreven is op RIVM.nl.

 

Meer uitleg over de regels voor studentenhuizen, zoals het ontvangen van bezoek en het organiseren van een huisfeest, zijn hier te lezen