Factcheck: geen coronawater in Kardingerplas

Geplaatst op:
Factcheck: geen coronawater in Kardingerplas

Zit er corona in de Kardingerplas? We factcheckten dit gerucht en kunnen het verhaal met een gerust hart naar het rijk der fabelen verwijzen.

In donkere tijden gaan de raarste geruchten rond. Zoals deze (die we hoorden toen zwemmers met de recente warme dagen verkoeling zochten in de Kardingerplas). Het gerucht: corona zou terechtkomen in het rioolwater en via afvoering daarvan het zwemwater onveilig maken.

We factcheckten te bewering.

Zit er corona in rioolwater?

Rioolwater kan inderdaad corona bevatten, zo blijkt. Tijdens de stoelgang van een besmet persoon kan het virus mee naar buiten komen en zo terechtkomen in het rioolwater.

Meestal betreft dit een – zeg maar – dode variant. Het coronavirus komt dan mee, maar is niet besmettelijk. Dit is ook in Nederland het geval er is weliswaar erfelijk materiaal van corona in het water aangetroffen, maar dit betroffen dode deeltjes. Ook in andere landen zijn geen signalen dat afvalwater een verspreidingsroute is.

Het officiële advies van de waterschappen is desondanks om contact met rioolwater te vermijden. Maar goed, eigenlijk is dat altijd al zo: dat water staat bol van de virussen en bacteriën en is dus met goede reden niet toegankelijk voor de meeste normale mensen.

En het lozen van water dan?

Op deze vraag geeft het Noorderzijlvest – verantwoordelijk voor de waterkwaliteit – een duidelijk antwoord. “Als waterschap lozen wij geen gezuiverd afvalwater op de Kardingerplas. Dus geen corona in dit zwemwater.” Het waterschap voegt daar geruststellend aan toe dat er sowieso geen virus is aangetroffen in gezuiverd water.

Oftewel: angst voor coronawater is niet terecht. Overigens is dat nog geen pleidooi van onze kant, want ook aan het water gelden de bekende social distancing-maatregels en wordt er actief gecontroleerd.