Tactalyse leert Eredivisie-spelers beter voetballen

Geplaatst op:
Tactalyse leert Eredivisie-spelers beter voetballen

Goed om je heen kijken en je bewust zijn van je plek in het team: dit zijn twee van de belangrijkste dingen die Eredivisie-spelers leren van Loran Vrielink (24). Met zijn bedrijf Tactalyse (voorheen Your Tactical Analyst) leert hij profvoetballers beter te spelen.

Het bedrijf Tactalyse coacht Eredivisie-spelers en leert ze bewust te worden van hun plek op het veld. Oprichter en professioneel voetbalcoach Loran is duidelijk: “Nederland staat bekend om technisch voetbal, maar niet meer om tactiek.” Om voetballers die tactiek toch aan te leren, gebruikt Loran een unieke methode van video-analyse, die hij ontdekte tijdens zijn studie in Barcelona.

Loran Vrielink helpt profvoetballers beter te spelen

Loran, wat houdt jouw werk voor Tactalyse precies in?

“Ik maak profvoetballers spelbewust. Hiervoor heb ik een trainingsschema bedacht met daarin elke week een andere spelsituatie. De fundamentals. Stel nou dat je een verdediger bent en de spits komt aan de bal. Hoe reageer je daarop? Ga je mee, blijf je in je zone of geef je rugdekking? Zulke keuzes bepalen de uitslag van de wedstrijd. Wat ik doe is door video-analyses de spelers bewust maken van de keuzes die ze maken. Sommige spelsituaties komen twintig keer per wedstrijd voor en zijn daarom heel belangrijk om te analyseren.”

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

“Mijn werkweek bestaat voor een heel groot deel uit het bekijken van voetbalwedstrijden van de voetballers die ik coach. Daarin zoek ik naar spelsituaties die passen binnen het trainingsschema. Die knip ik uit als losse video’s en zo leg ik de basis voor de coaching die een speler van mij krijgt. Samen bekijken we de video’s en ik stel hem vragen over wat hij er zelf van vindt. Hoe hij om zich heen kijkt, of hij de zone controleert en of hij zich goed vrij loopt. Ik vertel hem dus niet wat hij goed of fout doet, maar ik laat hem zelf nadenken over zijn plek binnen het team. Doordat we hier uitgebreid te tijd voor nemen, stapt de speler de volgende week met meer inzichten het veld op.”

groninger-prive-coach-leert-eredivisie-spelers-beter-voetballen-5

Dus jij kent Eredivisiespelers persoonlijk? Cool.

“Ja, dat klopt. Momenteel werk ik al met een aantal spelers samen en coach ik Mark Diemers van De Graafschap, Wout Droste van Heracles en Wout Brama van PEC. Met de spelers heb ik een goede band, je kunt wel zeggen een vertrouwensband. Ze kunnen alles bij me kwijt, ook wat ze liever niet aan hun teamgenoten of hun coach vertellen. Het is trouwens niet zo dat ik wekelijks met ze op het veld sta, want alle coaching doen we via Dropbox, Skype en Facetime.”

Waarom komen profvoetballers terecht bij een jonge ondernemer uit Groningen? Doet hun coach dan iets verkeerd?

“Coaches doen niets verkeerd, maar ze hebben het zo druk met het teamproces dat er weinig tijd is voor het individu. Ze doen wel video-analyses, maar kijken vooral naar die ene fout die zorgde voor de tegengoal. Ik ga veel verder. Elke wedstrijdsituatie komt wekelijks terug en ik kijk gestructureerd naar al die situaties. Ik doe dat op een manier die een coach nooit kan bieden, met een methode van gestructureerde coaching op basis van tactisch spelinzicht.”

groninger-prive-coach-leert-eredivisie-spelers-beter-voetballen-3

Jouw trainingsmethode komt uit Barcelona, voetbalhoofdstad van de wereld. Toeval of een bewuste keuze?

“Ik heb de sportopleiding aan de ALO gedaan en merkte dat in Nederland het voetbal al enkele jaren stil staat. Het is heel technisch: gericht op de momenten van balcontact. Dus aannemen, doorpassen en en koppen.Ik wilde mij verder ontwikkelen als trainer/coach en ben daarom op zoek gegaan in het buitenland. Vorig jaar kwam ik tijdens mijn master in het voetbalwalhalla van de wereld terecht: Barcelona. Ik kreeg begeleiding van de beste trainers en mental coaches en die hebben mijn ogen geopend voor wat er in het voetbal allemaal mogelijk is. We leerden over fundamentals tijdens colleges en gingen daarna bij FC Barcelona turven hoe vaak een speler iets goed of fout deed. Zo kwam ik erachter dat in Nederland veel voetballers alles op intuïtie te doen en zag een kans om ze te laten snappen waarom ze doen wat ze doen.”

Wat vinden de coaches er eigenlijk van? Dat jij hun spelers privé-coaching geeft?

“Ze vinden er niet veel van. Dat kan volgens mij ook niet, want ik werk onafhankelijk van de coach. Maar ik zorg wel dat het elkaar niet bijt. Ik help de speler om mee te groeien binnen de speelwijze van de coach.

En wat is de motivatie voor de spelers om met jou in zee te gaan?

“Dat verschilt natuurlijk per voetballer, maar meestal wil de voetballer beter worden in zijn vak. De voetballers betalen mijn coaching ook zelf en zien dit vaak als een investering. Als mijn training een transfer oplevert waarmee ze duizenden euro’s meer gaan verdienen, dan hebben zij namelijk hun kosten er al uit.”

groninger-prive-coach-leert-eredivisie-spelers-beter-voetballen-2

Waar staat jouw bedrijf nu en waar sta je over drie jaar?

“Momenteel coach ik drie spelers uit Nederland en drie uit het buitenland. Over drie jaar wil ik zo’n twintig spelers op contract hebben en groeien van een eenmansbedrijf naar een bedrijf met minstens twee medewerkers. Ook die medewerkers wil ik zelf op gaan leiden.”

De hamvraag: werkt jouw methode ook echt?

“Jazeker! Ik coachte een keer een speler die de week ervoor een competitiewedstrijd had verloren. Toen we de beelden bekeken, was het wel duidelijk waarom ze zoveel tegengoals kregen. De speler was centrale verdediger en liet zich telkens meelokken door de spits van de tegenstander. Hij liet veel ruimte vallen waarvan de andere spelers dankbaar gebruik maakten. Ik heb hem al vragend bewust gemaakt van zijn keuzes. Een week later kreeg het team veel minder kansen tegen, want hij liep nu minder vaak weg en bleef zijn zone bewaken. Op zulke momenten merk ik dat mijn werk de speler echt helpt.”

Meer over Tactalyse lees je op Loran’s website en op Facebook.