Uitzendbureau Tinktin: zonde als je talent niet benut

Geplaatst op:
Uitzendbureau Tinktin: zonde als je talent niet benut

Als je afstudeert dan ga je op zoek naar een baan. Tenminste, zo gaat dat bij de meesten. Niet bij ondernemer Tim Kristel. Sinds begin dit jaar runt hij uitzendbureau Tinktin. Hij gaat dus niet naar sollicitatiegesprekken, nee, hij voert ze.

 

Jij zendt studenten uit. Waarom studenten?

“Ik zie in de supermarkt soms getalenteerde programmeurs vakkenvuller en dan vind ik zonde dat hun talent niet wordt gebruikt. Ik denk dat studenten vaak nog niet bij bedrijven durven te solliciteren, puur omdat ze geen papiertje hebben. Zonde, want zo’n student heeft een bedrijf heel veel te bieden.”

Wat hebben studenten tijdens hun studie te bieden aan bedrijven?

“Een heleboel. Studenten bieden bedrijven de meest actuele kennis. En ze werken vaak goedkoper dan een zzp’er. Ze missen de werkervaring, maar zitten vol met enthousiasme. Ik merk dat als je ze de kans geeft, er ook hele mooie dingen gebeuren. Ze willen laten zien wat ze kunnen en daar komen mooie dingen uit. Goede websites, apps en teksten.”

IMG_2151

Hoe kwam je erop om uitzendbureau Tinktin te beginnen?

Lees ook:  Studententaal in Groningen (en hoe een Stadjer het dan noemt)

“Ik had technische natuurkunde en human technology gestudeerd en wist al tijdens mijn studie dat ik voor mijzelf wilde beginnen. Jaren geleden vroeg iemand mij om een website te programmeren. Ik kan dat wel, maar ik ken ook mensen die dat veel beter kunnen. Toen ik die aan elkaar koppelde, kreeg ik het idee om als uitzendbureau te gaan werken.”

Hoe reageren de studenten?

“Positief, want ze hun studie in de praktijk brengen. En ze bouwen een portfolio op, wat vooral in de creatieve beroepen ontzettend belangrijk is. Werkgevers willen altijd graag zien wat je hebt gemaakt.”

Screen jij sollicitanten op wat ze kunnen?

“Ik laat ze een rekenmachine-app bouwen. Een relatief simpele opdracht hoor. Maar zo kan ik goed zien wat iemand kan. Ik Googel altijd de broncode, maar heb nog nooit gemerkt dat mensen jatten. Studenten zijn dus best wel serieus.”

Als je een uitzenbureau start, waar begin je dan?

“Ik begon een half jaar geleden. Site gemaakt, boekhouding opgelegd en een payroller geregeld, want ik wil geen risico lopen. Toen de site online ging werd ik gelijk gebeld door het eerste bedrijf en dat klikte gelijk. Toen had ik het idee: dit komt wel goed.”

Lees ook:  Studententaal in Groningen (en hoe een Stadjer het dan noemt)

 

tinktin

Hoe rekruteer jij eigenlijk?

“Meestal via LinkedIn. Ik benader studenten en vraag ze: ben jij goed in dit-of-dat? Voor de sollicitaties spreken we meestal af bij het Concerthuis. Ik werk zonder kantoor en heb dat zo eigenlijk ook helemaal niet nodig.”

Ze zeggen dat recruiters altijd je Facebook checken. Klopt dat?

“Ik kijk nooit op de Facebook van een sollicitant. Wel op LinkedIn, want dat is je professionele visitekaartje. Iemands Facebook bekijken, dat voelt voor mij niet goed, dat vind ik privé. Maar ik weet dat een heleboel andere uitzendbureau’s het wel doen. Dus als je zegt dat een werkzoekende moet zorgen voor nette foto’s op Facebook, dan klopt dat wel. Ik denk alleen dat ik het anders doe dan de rest (lacht).”

Uitzendbeau Tinktin specialiseert zich in ICT en communicatie (vormgeving, programmeren en content marketing). Meer lezen? Kijk dan op Tinktin’s website of Facebook.