Zelfs tammo’s worden topkoks met deze Grunneger maaltijdbox

Geplaatst op:
Zelfs tammo’s worden topkoks met deze Grunneger maaltijdbox

Grunneger streekproducten zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens ontzettend duurzaam. Ze komen uit de buurt en hoeven dus geen wereldreis af te leggen op een vervuilende boot. En met die gedachte gingen ondernemers Colin Brookfield en David Quintero Calzado aan de slag. Ze kwamen met een Groninger maaltijdbox, vol producten van boeren uit de regio.

 

Colin, hoe kwam je op dit idee?

“Mijn compagnon en ik hebben ons verdiept in het maaltijdboxconcept en zagen dat HelloFresh het goed doet in bijvoorbeeld Engeland en Spanje. Het leek ons leuk om dat te gaan doen, maar dan met lokale producten. Dat begon eerst met lokale groente, fruit en vleespakketten en is inmiddels een volledige maaltijdbox met Groninger streekproducten.”

Welke typisch Groningse ingrediënten kunnen we verwachten?

“Dat is heel verschillend, maar we hebben bijvoorbeeld Groningse mosterd, lokale jam, vlees van de blaarkop en lokale boerenkaas. Maar ook Baxbier en droge worst. Alle ingrediënten worden verwerkt in recepten die we zelf bedenken. Die zijn telkens anders, want producten als asperges zijn natuurlijk seizoensgebonden. De recepten hebben we gelukkig snel klaar, want we weten beiden veel van koken.”

 

Waar komen de producten vandaan?

“Veel komt uit Groningen, maar we halen ook ingrediënten uit Drenthe en Friesland. We kopen zoveel mogelijk in bij de boer zelf. Ook halen we veel ingrediënten bij de Ommelander Markt. De boeren waar we contact mee hebben, reageren ook allemaal enthousiast en sturen geregeld proefpakketten. Alles wat we verkopen, hebben we allemaal eerst zelf geproefd.”

 

Waarom is lokaal zo goed?

“Duurzaamheid is beter voor het milieu. Lokale producten hoeven niet ver vervoerd te worden, en Groningen heeft gewoon veel goede dingen te bieden. Met onze box willen we bovendien verspilling tegengaan. We bieden exact de juiste hoeveelheid aan en de groenten worden niet verpakt in plastic.”

 

Je komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en verhuisde dertig jaar geleden naar Groningen. Hoe is de Groninger keuken in vergelijking met die in Engeland?

“Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk is er geen groot verschil. In Engeland eten we ook veel aardappels, vlees en groente. De typisch Nederlandse stamppot kennen we ook in Engeland: mashed potato met sausages. Het grootste verschil is dat Engeland meer lam eet, wat waarschijnlijk komt omdat je in Wales heel veel schapenboeren hebt.”

 

De hamvraag: komt er ook een keer een eierbal in de maaltijdbox?

“Ja, dat is een hele goede! We hebben de tip al vaker gehad, dus ik denk dat we daar zeker een keer een recept voor gaan maken.”

 

De maaltijdbox bevat elke week andere gerechten, zoals deze week van tagliatelle met cherrytomaten en vorige week gehakt met paksoi en puntpaprika. Kijken & kopen kan op maaltijdboxgroningen.nl.