Als Noorderzon leegloopt, stroomt café De Bres vol

Geplaatst op:
Als Noorderzon leegloopt, stroomt café De Bres vol

De Noorderzon-ervaring van het barpersoneel van café De Bres? Drukte, gezelligheid en een stampvolle kroeg.

Café de Bres is een gezellig buurtcafé aan de Grachtstraat in het noorden van de stad. Loop er op een normale vrijdagmiddag binnen en je ziet een typische bruine kroeg. Stadjers en studenten zitten samen aan de bar en een vriendengroep legt een kaartje aan één van de tafeltjes.

Maar elke zomer is het café elf dagen lang onherkenbaar. Want De Bres zit zo’n beetje tegen het Noorderplantsoen aangeplakt. Het gevolg? Elf dagen lang staat De Bres helemaal in het teken van Noorderzon-bezoekers die nog lang niet naar huis willen gaan.

Wat maakt het personeel tijdens die elf dagen Noorderzon allemaal mee? Een heleboel, vertelt eigenaresse Marjo Straat. “Als het terrein leegloopt dan loopt het hier vol.”

Sporen van de avond ervoor

Als we de eigenaresse en haar steun en toeverlaat Arya Molter om drie uur ’s middags ontmoeten, zijn de sporen van de avond ervoor nog overal aanwezig. De grond plakt aan de voeten, Arya vindt in elke hoek van de kroeg wel een achtergebleven glas, en beide dames moeten nog even de energie verzamelen om de aankomende nacht door te komen.

Want elf dagen Noorderzon gaan aan het personeel voorbij alsof het één lange dag is. Waarbij af en toe een tukje wordt gedaan om bij te komen, maar waar voor een leven buiten de kroeg om nu even geen tijd voor is. Want, zoals Marjo uitlegt: “Als de festivaldag is afgelopen, dan merk je dat gelijk. Binnen een half uur zit het stampvol .

De festivalgangers worden steevast begroet door het personeel en zorgen voor een kroeg die letterlijk stampvol zit met gezelligheid. En dat levert elke avond een groot feest op, eentje die vaak doorgaat tot uur of zeven in de ochtend. “Daarna ga ik naar bed, slaap ik een paar uur en open ik ’s middags weer het café. Ik gebruik in deze weken mijn huis alleen maar om in te slapen, haha“, vertelt de eigenaresse.

Noorderzon-gevoel bij uitstek

Het hele jaar lang is De Bres een bruin café waar buurtbewoners elkaar treffen. Tijdens Noorderzon is dat anders. Sommige mensen komen hier voor het eerst, anderen komen hier alleen maar rond deze tijd van het jaar.

De kroeg is op die dagen stampvol, dus de sfeer is goed. “Iedereen is zó gezellig. En mensen helpen elkaar“, vertelt Marjo. Arya is het daarmee eens: “Als iemand een biertje omver stoot, wordt er een nieuwe gehaald. Zo lossen mensen het samen op.”

Met al die mensen in het café, moet je creatief omgaan met de ruimte. Alle stoeltjes zijn aan de kant, zodat er genoeg is voor de mensenmassa. Die trouwens een heleboel hitte veroorzaakt, merkt Arya op. “Achter de bar werd het gisteren zó warm, dat we de koelkast en de vriezer open hebben gezet en er met al het personeel lekker bij zijn gaan zitten. Hebben we toch nog wat verkoeling.”

Een gevonden onderbroek

Anderhalve week Noorderzon levert de barmensen een heleboel verhalen op. Het meest legendarische verhaal van dit jaar was wel de onderbroek die werd gevonden op het herentoilet.

De schoonmaakster appte me dat er een onderbroek was gevonden en wat we ermee wilden doen. Nou laat ik het zo zeggen: die hoefde ik echt niet in mijn wasmachine“, vertelt Marjo. De grappige anecdote leverde op Facebook toch een mooi verhaal op. “Want gasten begonnen elkaar te taggen wie zijn ondergoed was kwijtgeraakt, haha“.

En er worden pinpassen gevonden. Héél veel pinpassen. Maar ook dat is weer goed voor de binding. “Want de gasten komen allemaal de volgende dag terug.” Maar ook zonder dat er pinpassen achterblijven, ziet de uitbaatster steevast dezelfde gezichten. “Sommige mensen komen hier letterlijk elke avond en doen dat elf dagen lang. Als ze vertrekken dan eindigt het met ‘tot morgen’.”

De meest uiteenlopende types

Wie op een avond de kroeg binnenloopt, ziet de meest uiteenlopende types. In De Bres komt namelijk niet één soort bezoeker, maar iedereen komt er bij elkaar. En dat het hele jaar door. “Eigenlijk is dat altijd wel zo. De dorpsgek om de hoek en de man van de politieke partij lopen hier allebei naar binnen“, legt Arya uit. Wat dat betreft is De Bres een afspiegeling van de buurt, waar alle soorten mensen door elkaar lopen. “Je ziet hier geregeld Stadjers en studenten samen aan de bar zitten.”

Er wordt wel eens gezegd dat Stadjers en studenten in verschillende werelden leven, maar in De Bres versmelten die werelden tot één. Arya snapt het wel. “De drank verbroedert natuurlijk. De man van 140 jaar die met zijn jenever aan de bar zit, die knoopt zo een gesprek aan met een student die hier net woont.” Marjo sluit zich daarbij aan. “Op de één of andere manier vormen Stadjers en studenten in dit café één geheel.”

cafe bres noorderzon 5

Afkicken van Noorderzon

Terug naar Noorderzon. De elf dagen zijn voor het personeel heftig. Letterlijk duizenden bezoekers, 60 fusten bier en een periode die, zoals Marjo dat uitdrukt, in een blur voorbij gaan.

De maandag na Noorderzon is het meestal ook een kwestie van afkicken. Marjo weet van de afgelopen jaren dat het personeel in een soort zwart gat valt. “Met een team van zes man werk je de hele tijd héél lang en héél hard. En dan zit je maandag opeens weer in de rust.”

Als dan op maandag het meubilair weer op zijn plek staat en een deel van het personeel een welverdiende vrije dag heeft, is dat vaak een hele omschakeling. De meeste personeelsleden maken daarom op de maandag na Noorderzon tóch weer de gang naar de roemruchte kroeg. “Meestal zit die avond het hele team samen aan de bar om af te kicken van Noorderzon.”