Mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt

Geplaatst op:
Mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt

Passie is de drijfveer van elke artiest. En op weinig plekken in de stad vind je meer passie dan in Backbone050, de broedplek in Vinkhuizen voor creatief talent.

We gingen op bezoek bij vijf kunstenaars en bedrijven in het pand van Backbone050 in Vinkhuizen. Stuk voor stuk mensen die van hun hobby hun werk hebben gemaakt.

 

Maddy Madpac

IMG_2340

Muziek is zijn grote passie. Maddy Madpac is er dan ook 24/7 mee bezig. Als docent, muziektherapeut en als producer. Gekleed in een dure trainingsbroek zou je zeggen dat hij genoeg street-cred heeft, maar intussen brengt hij de meeste tijd binnen door. “Ik denk dat ik hier acht uur per dag zit.

In zijn zelfgebouwde studio in Backbone050 laat hij ons zijn muziek horen. Het schuifpaneel gaat open en beats knallen zo hard door de ruimte dat de koffiekopjes ervan gaan trillen. “Het is hier echt aansluiten, en gáán.”

En hij heeft het goed voor elkaar. Groot mengpaneel, keyboard en vette beeldschermen. En de akoestiek? “Vocals neem ik op in een hokje. Klinkt perfect.”

 

Bisytes

IMG_2363

Twee vrienden die samen schilderen: dat is Bisytes in een notendop. Al tien jaar lang maken ze samen muur- en paneelschilderijen en sinds vorig jaar huren ze een ruimte in Vinkhuizen.

Als we hier zijn, dan zijn we hier ook echt de hele dag“, vertelt Erik Sijtsma. “Maar niet elke dag hoor, we zijn hier twee dagen per week“. De andere drie dagen verdienen ze hun geld met het creatief begeleiden van andere schilders.

De natuur is een terugkerend thema op hun schilderijen. En ze schilderen levensecht. Zó echt, dat het lijkt alsof vogels en tijgers recht op je afkomen. Een gat in de markt? Robin Bisschop: “We doen veel in opdracht van bedrijven. Voor ons heel gunstig, want een bedrijf wat goed loopt is een prima klant.

 

Bits ‘n’ Bones

IMG_2372

De webdevelopers van Bits ‘n’ Bones zijn kunstenaars op het web. In hun ruime studio werken Willeke van der Meer en Rob Ypma (samen met twee stagiairs) aan tientallen websites. Gebaseerd op WordPress of Joomla, maar met een zelfontworpen design. Rob: “We plukken geen designs van het internet, die maken we helemaal zelf.

Het leukste van het bedrijf, volgens de ondernemers, is het contact met mensen. “Bijvoorbeeld het opleiden van stagiairs“, vertelt Willeke. Want tegen de tijd dat die klaar zijn, dan kennen ze het hele vak. Van het schrijven van schone code, tot een logische sitestructuur en een design wat klopt.

 

New Game Studios

IMG_2377

Als we bij New Game Studios binnenlopen, dan kijken we ons de ogen uit het hoofd. Een man in een Virtual Reality-pak, een groep designers met vette laptops en een veelgebruikt tosti-ijzer.

Peter Loef is er de hele dag mee bezig. Met zijn team werkt hij aan Lifeplangame, een combinatie van een planningsapp en een videogame.

Je vult je dagplannig in op de app, en aan het einde van de dag vink je af wat je hebt gedaan.” De game berekent hoe goed je je aan je planning hield. “Daarmee krijg je punten om uit te geven in de game.” In de game kun je dan weer lekker op avontuur in een dungeon of een ouderwetse platformgame.

 

 

Nachtwacht

IMG_2416

Op de gang horen we een hoop muziek. Het is de band Nachtwacht, gevormd door een groep conservatoriumstudenten. We zien drums, gitaren electro en synthesizers, maar een echt genre kan gitarist Tobi Snoid niet noemen. “We hebben niet één genre maar mixen een heleboel stijlen met elkaar.”

Muziek maken is hard werken. Keihard werken zelfs. De band oefent elke dag. “We studeren allemaal muziek. Dan heb je de ruimte en de tijd nodig om constant met je kunst bezig te zijn.” Ver hoeven ze niet te reizen, want ze wonen in hetzelfde pand als waar ze repeteren.

 

featured

Alle links naar de mensen hierboven op een rijtje:

Meer lezen over Backbone050? Check de website. In september hebben ze een open dag, dus houd Click’t in de gaten voor meer informatie daarover.