Koffie, da’s dan twee grulden

Geplaatst op:
Koffie, da’s dan twee grulden

De meeste mensen betalen de barman gewoon met euro’s. Sinds januari is er ook een groep stadjers die onderling afrekent in gruldens. Wat is dat nu weer? Initiatiefnemer Niels Bosman (35) legt uit.

 

De grulden, wat is dat?

“De grulden is een digitale munt voor Groningers. Stel je zit in een koffie-café en wil de rekening delen. Ik zoek jou dan op in de app op mijn smartphone en ik voer in dat jij twee grulden van mij krijgt. Dat tegoed verdwijnt dan van mijn saldo, en jij krijgt het erbij.”

 

Hoe kom je aan gruldens? 

“Je koopt ze op onze website grulden.gr en betaalt met iDEAL. 1 grulden is 1 euro.”

 

IMG_grulden2

 

Hoe kom je hier zo bij?

“De economische crisis heeft mij aan het denken gezet. Ik ben economisch geograaf van beroep. Tijdens mijn werk bij Humanitas zie ik dat het economische systeem niet werkt. Mensen komen moeilijk rond, hun schulden bepalen hun leven en ze voelen zich niet thuis in deze economie. Met de grulden maken we een nieuwe economie die zich richt op de regio.”

 

Wat is er dan mis met de euro?

“Mensen, bedrijven en overheden hebben een schuld bij de bank en betalen daarover rente. Daarom moeten we werken om onze leningen terug te betalen. Die verhouding is heel scheef, want alle macht ligt bij de schuldeisers, de banken. Iedereen die wel eens in de schulden heeft gezeten, die weet dat je totaal geen macht hebt op het moment dat iemand nog geld van je krijgt.”

 

De grulden-app

 

Waarom willen de Groningers de grulden zo graag?

“Wist je dat van elke euro die we uitgeven, er zo’n dertig procent direct weer uitkomt bij de bank in de vorm van aflossing van rente? En maar drie procent uitkomt bij het MKB? Bij de grulden is dat anders. Er zit geen bank tussen, dus het geld komt weer uit bij Groningers en lokale bedrijven.”

 

Dat moet je me even uitleggen.

“De grulden richt zich op de regio. Stel dat jij je loon in gruldens omzet. Je geeft dat uit bij de bakker in Groningen. Die bakker betaalt zijn personeel in gruldens en die mensen geven de gruldens uit bij de slager. Zo blijft het geld in de regio. Je koopt dus niet meer voor je geld, maar er is meer geld gereserveerd voor regionale uitgaven. Al het verdiende geld wordt uitgegeven in Groningen.”

 

Lokaal geld, gaat dit wel werken?

“Groningen is niet de eerste provincie met digitaal geld. In Bristol in Engeland betaalt tachtig procent van de bevolking al met lokaal geld. Zelfs de burgemeester ontvangt zijn loon in een lokale munt.”

 

keep-it-local-1

 

De grulden heeft nu tientallen gebruikers, dit moeten er dit jaar honderden worden. Vanaf mei gaan er ook ondernemers aanhaken. Ook gruldens kopen? Dat doe je op de website grulden.gr.