Tips voor een studiegerelateerde bijbaan in 2020

Geplaatst op:
Tips voor een studiegerelateerde bijbaan in 2020

Studiegerelateerde bijbaan: dat klinkt ideaal. Hoe groot is de kans dat je zo’n bijbaan vindt? Vrij groot. “Veel bedrijven zitten juist op studenten te wachten.”

Studeren is niet goedkoop en niet iedereen wil een torenhoge studieschuld. En dus zit er maar één ding op: een bijbaan naast je studie. Hoe vind je een baan die bij je studie past?

 

Tips om aan een goede bijbaan te komen

Drie tips van de experts

1: Netwerken tot je er bij neervalt

Een passende baan vind je door te praten met de juiste mensen in te schakelen. Oftewel: ga alle uitzendbureaus bijlangs, vind detacheringsbureaus in jouw niche en ga netwerk en met bedrijven en ouderejaars

2: Doe activiteiten tijdens je studie

Het aanbod is groot, maar de concurrentie ook. Hoe onderscheid je je? Door al tijdens je studie nevenactiviteiten te gaan doen, zoals vrijwilligerswerk of activiteiten in commissies. Staat goed op je cv en is een mooi aanknopingspunt voor een gesprek met een recruiter.

3: Pimp je CV

Wist je dat de gemiddelde recruiter een seconde of vijf naar je CV kijkt? Vermijd daarom lange teksten en opsommingen van je hobby’ en hou het bij de kern. En zorg voor een mooie layout, want een simpele Word-opmaak is anno nu not done (bekijk voor inspiratie maar eens deze kunstwerkjes).

 

Het grootste deel van de studenten werkt wel ergens

De tijd dat je als student zeeën van tijd hebt, die is al lang geweest. Van iedere jongere onder de 27 die onderwijs volgt, heeft drie op de vijf een bijbaan van 12 uur per week of minder. De horeca is populair, de supermarkt ook.

Maar hoe groot is de kans dat je terechtkomt bij een bedrijf wat aansluit op je studie? Waar je de kennis die je opdoet in de collegebanken ook gelijk in de praktijk kan brengen?

Lees ook:  De vernieuwde Zernike Campus vanuit de lucht

In callcenters is altijd plek

Bijbanen die aansluiten op een studie zijn best wel te vinden, vindt recruiter Rik Walrave van YoungCapital aan de Vismarkt. “Het hangt natuurlijk af van je studie, maar er is in Groningen veel meer dan alleen vakken vullen.”

Vooral de callcenters in Groningen zitten te springen om studenten en dat is een goede manier om alvast wat ervaring op te doen. “Sommige callcenterfuncties zijn salesgericht, waarmee je de nodige verkoopervaring opdoet.”

Ook de klantenservice van een verzekeraar is een goede plek om te beginnen. “Daar ben je veel bezig met zorggerelateerde vragen over overstapprocessen en polissen.”

Belangrijk om te weten is dat een functie in een callcenter niet echt diep gaat. “Dat is ook het kenmerk van een bijbaan: met weinig training stroom je heel snel in“; aldus YoungCapital.

Ouderejaars maken het meeste kans

Maar wat als je toch meer de diepte in wil gaan? Dan hangt het maar net af van je studierichting. Financiële studenten, bijvoorbeeld, hebben het wel goed.

Onder bedrijven is er voldoende animo om studenten in dienst te nemen, vindt Pim van  HSE Faktor, de studievereniging voor studenten Finance & Control. “Studenten kijken soms anders naar zaken dan mensen met veel werkervaring en veel bedrijven zitten daar op te wachten.”

Vooral ouderejaars, die al flink wat kennis hebben opgebouwd, maken een goede kans op een passende bijbaan.

Ook ouderejaars ICT-studenten kunnen zichzelf goed in de kijker spelen. Tim Kristel van ICT-uitzendbureau Tinktin: “In je laatste jaar maak je een goede kans om een relevante bijbaan te vinden.

Lees ook:  Typisch Gronings eten - Genieten van deze 5 streekgerechten

ICT-bedrijven hebben namelijk moeite om aan personeel te komen. “Bedrijven hopen dan vaak dat je na je studie langer blijft.” Maar… voor ICT-studenten in het begin van hun studie is de kans aanmerkelijk kleiner. “Je wordt niet in een jaar een programmeur.” Voor bedrijven ben je dus zo waardevol als je skillset. Tim: “Als je kan bewijzen dat je ergens goed in bent, dan vind je vaak wel wat.”

Conclusie: uitzendbureau binnenlopen en veel netwerken

Wie de diepte wil gaan, moet netwerken. Uitzendbureau’s bezoeken, advies zoeken bij medestudenten en kijken bij de studievereniging. Want alleen zo ontdek je de banen die aansluiten op de studie.

VIP, de studievereniging voor psychologiestudenten, plaatst geregeld relevante vacatures door op de eigen website en helpt zo de achterban aan een passende bijbaan.

Een goede bijbaan voor een psychologiestudent is bijvoorbeeld Student-assistent“, vertelt Anne Nijman van VIP. Als student-assistent word je (betaald) ingezet bij een vak of bijvoorbeeld een experiment aan de universiteit.

Ook Team050 is en populaire plek bij psychologiestudenten en ook in de zorg zijn regelmatig bijbanen te vinden voor wie maar een goed netwerk heeft.

Wat het beste past, hangt af van de gekozen richting. Anne: “Psychologie heeft echter erg veel verschillende specialisaties waardoor de relevante bijbaantjes ook verschillen.”

Een uitzendbureau binnenlopen is vaak nog de beste manier om een studiegerelateerde bijbaan te vinden; vindt Pim van  HSE Faktor “Blanco op bedrijven afstappen is vaak lastiger. Naar een detacheerder of uitzendbureau gaan, dat werkt vaak heel goed. ”