Bijverdienen? Student en Stad zoekt nog een lijsttrekker

Geplaatst op:
Bijverdienen? Student en Stad zoekt nog een lijsttrekker

De gemeenteraadspartij Student en Stad zoekt een nieuwe lijsttrekker. Sinds vorige week staat de vacature open voor heel (jong) Groningen

De vacature is opmerkelijk, want in de politiek wordt een nieuwe lijsttrekker vaak gevonden in de eigen gelederen. Maar het toch altijd al een tikkeltje eigenzinnige Student en Stad kiest zijn eigen weg, en stelt de vacature open voor iedereen die wil solliciteren.

Wat voor een persoon zoeken ze? En wat schuift het? We belden met student en vertrekkend raadslid Robbert Lammers.

 

Robbert, waarom een openbare vacature voor lijsttrekker?

“De huidige raadsleden willen het stokje doorgeven na de gemeenteraadsverkiezingen in november volgend jaar. Zo houden we de partij jong en geven we nieuwe jongeren een kans. We hebben bewust gekozen om de vacature voor iedereen open te zetten. Binnen de partij zijn er zeker mensen die het zou kunnen, maar een openbare vacature leek ons een gezond idee. We zijn een kleine partij en dit levert een ruimere keuze op.”

Wat voor iemand  zoeken jullie?

“We zoeken iemand die heel erg van de stad houdt en die van Groningen een mooie plek wil maken. Iemand die enthousiast is, die houdt van debatteren en die met de media kan omgaan.”

Maakt het uit of iemand links of rechts bent?

“Nee, dat maakt eigenlijk helemaal niet uit. Dat komt omdat wij geen uitgesproken linkse of rechtse partij zijn, maar per onderwerp een standpunt hebben. Belangrijker is dat je je herkent in de standpunten van de partij.”

De verkiezingen komen eraan. Dat zal wel een drukke tijd worden.

“Inderdaad. Ik kan mij de vorige verkiezingen nog goed herinneren: dan ben je echt elke dag met de politiek bezig. Maar na de verkiezingstijd is het rustiger en moet je denken aan 16 uur per week. De woensdag ben je helemaal kwijt aan vergaderen en op maandagavond heb je vaak bijeenkomsten met de achterban in bijvoorbeeld buurthuizen.”

 

studstad

 

Moet je student zijn?

“Het is belangrijk dat je jong bent en volop in het jongerenleven van Groningen staat. Maar of je studeert of bent afgestudeerd, dat is minder belangrijk. In de huidige fractie zijn drie studerenden en zijn er twee afgestudeerd. Een gezonde mix.”

En wat als je niet uit Groningen komt?

“Het maakt niet uit of je oorspronkelijk uit Groningen komt, want ik kom zelf ook niet uit de stad. Je moet er natuurlijk wel wonen en je goed bedenken dat je je committeert voor een periode van drie jaar.”

 

Wat kun je als gemeenteraadslid veranderen?

“Als gemeenteraadslid kun je in principe alles veranderen, maar of dat lukt hangt af van andere partijen. Maar er zijn voorbeelden waarin wij het verschil hebben gemaakt. Bijvoorbeeld het initiatief Shelter City, waarbij Groningen mensenrechtenactivisten opvangt en ze bijstaat in hun strijd. Dat was een voorstel van ons en is door de andere partijen omarmd.”

Gemeentepolitiek heeft een wat suf imago. Terecht?

“Nee, absoluut niet. Mensen denken bij gemeenteraadspolitiek gelijk aan zebrapaden en stoplichten. Ik denk juist aan dingen die je direct raken. Besluiten gaan niet ter goedkeuring naar Brussel, maar worden gelijk uitgevoerd. Zo ben je op een professionele manier bezig met dingen uit het dagelijks leven.”

En wat verdient het?

“De vergoeding kan veranderen vanwege de gemeentelijke herindeling, maar momenteel is de vergoeding € 1800 per maand. Je kunt immers niet werken tijdens de uren die je in de gemeentepolitiek steekt.”