Stappen in Groningen met fotograaf Rob

Geplaatst op:
Stappen in Groningen met fotograaf Rob

Geld verdienen door te stappen in Groningen. Klinkt als een droombaan? Is het ook, vindt student Rob. Ieder weekend fotografeert hij stappers in de hipste clubs van de stad. 

We ontmoeten Rob Wieringa (27) even na middernacht. Het terras van de Drie Gezusters is afgeladen en in de Poelestraat begint het gezellig druk te worden. Op een tijdstip waarop menig student aan bar een bankbiljet inruilt voor een glas schuimend bier, haalt Rob zichzelf een kop koffie als voorbereiding op zijn shift.

Want economiestudent Rob werkt in het weekend voor de website stappengroningen.nl. Zijn taak? De hotste feesten bijlangs gaan en daar zoveel mogelijk mensen op de foto te zetten. Gewapend met een grote spiegelreflexcamera en een nog grotere flitser gaat Rob op pad. En wij lopen met hem mee.

Rob Wieringa van Stappen groningen

 

Eerste bestemming: Ocean 41

Kwart over één ’s nachts, de shift van Rob begint. Eerste bestemming: Ocean 41 aan de Grote Markt. Aan de vriendelijke begroeting door de portiers kun je zien dat Rob kind aan huis is. “Je werkt een beetje als een verlengstuk van het personeel“, vertelt Rob.

Als we de club binnenlopen, is de dansvloer al veranderd in één grote, kolkende massa van dansende twintigers. Rob baant zich een weg door de menigte. Lang hoeft hij niet te zoeken naar mensen om te fotograferen.

Sterker nog: de ene na de andere feestganger springt voor de camera. “Dat gebeurt eigenlijk elke keer als ik plek binnenloop“, vertelt Rob. “Mensen komen op je af omdat ze op de foto willen. Maar soms heb je ook groepjes die eerst uitgebreid gaan overleggen of ze het wel willen. Soms moet je die mensen een klein beetje pushen en willen ze alsnog.”

Maar mensen pushen om op de foto te gaan, dat hoeft vanavond niet. Met zoveel mensen die spontaan poseren, gaat Rob als een spreekwoordelijke mes door de boter. Binnen een kwartier staan we weer op straat en is Rob tientallen foto’s rijker. “We gaan uit van één foto per minuut, maar zoals nu gaat het een stuk sneller.”

 

Rare dingen als je gaat stappen in Groningen

Terwijl half Groningen zich tegoed doet aan de nodige alcoholische versnaperingen, blijft Rob een nuchtere rots in de branding. Is dat niet vreemd, nuchter zijn terwijl iedereen zich te buiten gaat? Soms wel, vindt hij. “Vooral op vrijdag en zaterdag merk je dat mensen rond vier uur aardig lomp beginnen te worden. Maar omdat je aan het werk bent, krijg je een soort van barman-status. Dan gaan zelfs de stoere jongens voor je aan de kant.”

Vreemde dingen maakt hij zeker mee als hij met zijn camera gaat stappen in Groningen. Vrouwen die hem in de billen knijpen, bijvoorbeeld. “Het valt me op dat ik een heleboel aandacht krijg van de vrouwen sinds ik dit werk doe. Op sommige avonden word ik met gemak vijf keer in mijn kont geknepen.” Rob moet lachen als hij erover vertelt. “Ik vind het niet erg hoor, ik loop gewoon weg.”

Maar hoeveel rare dingen er ook op een avond gebeuren, niet álles komt op het internet terecht. Zoenende mensen, bijvoorbeeld, zijn taboe voor Rob en zijn collega’s. “Vroeger fotografeerden we ook zoenende mensen, maar dat lag toch gevoelig. Dan bleken mensen getrouwd te zijn en wilden ze niet dat ze zoenend met een ander op het internet staan.

Rob haalt zijn schouders op. “Kijk, het moet wel leuk blijven. Natuurlijk moet niemand vreemdgaan. Maar als iemand dat toch doet, dan gaan wij daar niet tussen zitten.”

bezoekers ocean 41 in groningen

 

Volgende bestemming

Op naar de volgende bestemming: Kokomo in de Gelkingestraat. Rob kletst met de danseressen en handshaket met al het barpersoneel. In de zaal aangekomen begint hij heel even spontaan te dansen en gaat daarna aan het werk. En ook hier springt de ene na de andere stapper voor de camera, klaar om op het internet te worden vereeuwigd. En nu hij hier toch is, maakt Rob ook even een paar sfeerfoto’s van dj’s en van de drankjes.

Eigenlijk had Rob al eerder op de avond naar Kokomo gewild, maar hij wou even wachten tot de danseressen aan het werk waren. Verzoekje van Kokomo. Want een klein detail: Rob kiest zijn bestemmingen niet willekeurig, maar wordt ingehuurd door de kroegen zelf. “Inderdaad, wij worden ingehuurd door de clubs en krijgen per uur betaald. De foto’s die ik vanavond maak, worden morgen door ons geplaatst op de Facebook-pagina van de club zelf.

Voor de uitgaansgelegenheden is een bezoekje van Rob dus een uitstekend staaltje promotie. Want mensen gaan elkaar taggen en ze gaan foto’s delen. Zo bereikt een club nieuwe followers én wordt de band met de eigen followers sterker. “Als mensen je vaker liken, dan gaan ze meer van je feed zien. Als je dan een keer een actie hebt met twee drankjes voor de prijs van één, is de kans groter dat mensen die zien.”

rob stappen in groningen

 

De ideale bijbaan?

In de Gelkingestraat praten we nog even na. Is dit voor hem een perfecte bijbaan? Hij vindt van wel. “We bestaan als site nu een tijdje en zien dat we in de afgelopen jaren flink zijn gegroeid. Elk weekend fotograferen is heel leuk om te doen.

Uit zijn omgeving krijgt hij toffe reacties, van mensen die veel interesse hebben in zijn bijbaan. Al heeft nog niet iedereen in Rob’s leven evenveel feeling met het tijdstip waarop een avondje stappen in Groningen soms eindigt. “Soms staat er om 11 uur ’s ochtends familie op de stoep. Dan merk je dat ze niet bedenken dat ik meestal pas rond zes uur op bed lig, haha.

Over de verdiensten wil Rob niet alles kwijt. Hoeft ook niet. “Laat ik het zo zeggen: het is iets gunstiger dan een normale bijbaan. Zeker voor een 19-jarige fotograaf verdient dit beter dan vakken vullen.” En een ander voordeel: Rob spaart op deze manier een heleboel geld uit op de horeca. “Ik merk dat ik zelf minder op stap ga sinds ik dit werk doe. En áls ik op stap ga, dan ken ik de barman haha.

Heb jij ook een bijzondere bijbaan? En kun je ons daar van alles over vertellen? Mail ons op redactie@stadclickt.nl en we gaan binnenkort een keer met jou op pad!