Bierkoerier Hidde (25) maakt in Groningen de raarste dingen mee

Geplaatst op:
Bierkoerier Hidde (25) maakt in Groningen de raarste dingen mee

De bierkoerier in Groningen doet het goed. En dus heeft Hidde van der Molen (25) een bijzondere bijbaan. Meerdere keren per week rijdt hij door de stad met een bestelbus met een bijzondere lading: Bavaria!

Als we Hidde ontmoeten in het depot van Bavaria Bierkoerier aan de Oliemuldersweg, is hij net klaar met het inladen van zijn bus. “Tachtig kratten passen erin“, vertelt de 25-jarige masterstudent trots. “En die gaan er op een avond allemaal doorheen“.

Het opnieuw bevoorraden is nooit een probleem, want in het depot staan de kratten opgestapeld tot aan het plafond. In de koeling staan vijfhonderd kratten koud en naast de koeling staan nog eens duizend kratten bier. “Het is nog nooit voorgekomen dat de voorraad op is. Zelfs niet tijdens de KEI-week“, merkt Hidde trots op.

Bavaria Bierkoerier Hidde van der Molen op pad in Groningen

Een begrip in Groningen 

De Bavaria Bierkoerier begon vijftien jaar geleden als afstudeerproject van twee studenten uit Groningen. In de tussenliggende jaren groeide de bierkoerier uit tot een begrip in Groningen, waarvan de kenmerkende blauwe busjes niet meer weg te denken zijn uit het straatbeeld.

Momenteel staan er vijftien studenten op de loonlijst. En alhoewel de bierkoerier ook levert aan Stadjers, zijn natuurlijk de studenten de belangrijkste doelgroep. “Van studenten, voor studenten dus.”

Op pad met de Bavaria Bierkoerier

Onze rit begint met een drop-off in de Oosterparkwijk. Hidde checkt nog even de smartphone waarop zijn bestellingen binnenkomen en zet zijn voet ferm op het pedaal van zijn Fiat.

Binnen een paar minuten is hij op de plek van bestemming en belt de bewoner dat zijn bier is gearriveerd. Een student komt naar buiten, levert lege kratten in, pint de bestelling en sjouwt de nieuwe bierkratten mee naar binnen. Kijk, zo gemakkelijk gaat dat dus.

Bijzonder detail: het studentenhuis bevindt zich schuin tegenover de lokale Lidl. Waarom studenten dan toch bij de bierkoerier bestellen?

Hidde snapt het zelf wel. “Het gaat om het gemak. Op dinsdagavond zitten veel disputen bij elkaar in het studentenhuis van één van de leden. Dan ga je niet het bier van de bewoners opdrinken, maar bestel je gewoon online even een paar kratten.”

Want sjouwen, dat is ook weer zoiets. “Studenten kiezen voor het gemak en de snelheid. Binnen een uur zijn we er, dus waarom zou je dan zelf met al die kratten over straat?”

Pinnen bij de Bavaria Bierkoerier Groningen

Bestellingen stromen binnen

De kratjes bier zijn nog niet afgeleverd, of de smartphone van Hidde begint te piepen. Het is half zes en de bestellingen stromen binnen. Klanten zetten hun bestellingen in de app van de bierkoerier en die komt gelijk binnen bij één van de twee bestelbussen (liefkozend de Bav1 en de Bav2 genoemd).

Terwijl hij richting de Westerhaven rijdt, laat Hidde vallen dat hij zich geen betere bijbaan kan wensen. “Het is echt een heerlijk baantje“, vertelt hij tevreden.

Door het drukke centrum van Groningen

Een uur op pad met Hidde brengt ons langs alle plekken waar studenten wonen. Dwars door de drukte van het centrum, door de smalle straatjes richting Jozef Israëlsstraat en langs het groen in de Leeuwarderstraat.

Met een chirurgische precisie loodst Hidde zijn bus langs de smalste en drukste plekken in de stad. “Je merkt wel dat er in Groningen altijd ergens aan de weg wordt gewerkt, haha. Zo blijft het een uitdaging.”

De meeste bestellingen komen trouwens binnen op de dinsdag, woensdag en donderdag. “Vooral na zeven uur gaat het hard. Meestal moet ik rond die tijd de bus weer bijvullen.”

En inderdaad: Na een uur rijden begint de bus al aardig leeg te raken. Hidde stopt nog even op het Loopende Diep, waar twee jongens een flinke stapel kratten afrekenen. Krap een uur op pad en de ingeleverde statiegeldkratten zijn al niet meer te tellen.

Bavaria bierkoerier Groningen aan het werk

Bestellingen vanaf de Hoornseplas

In dit vak beleef je een heleboel”, vertelt Hidde vanachter het stuur van de Bav2.

Hij moet lang nadenken over de vraag wat het raarste is wat hij ooit heeft meegemaakt. Want na vier jaar rijden voor de bierkoerier, kijkt Hidde nergens meer van op. Mensen in hun pyjama, bestellingen van studenten die aan de Hoornseplas liggen en meisjes die hem spontaan vragen of ze met hem mee mogen.

Je maakt natuurlijk soms wel eens rare mensen mee. Soms komt een student helemaal verkleed en dronken een huis uitgelopen om af te rekenen”, vertelt hij. “Dan weet je al dat ze een leuk feest hebben.”

Het contact met de studenten loopt gelukkig altijd op een leuke leuke manier. “Want je komt altijd iets brengen waar ze blij van worden“, vat Hidde terecht samen.