Vijf vragen waarmee je achterhaalt of iemand uit Groningen komt

Geplaatst op:
Vijf vragen waarmee je achterhaalt of iemand uit Groningen komt

Hoe achterhaal je of iemand een Groninger is? Simpel.

Groningen. De één is er geboren en getogen, de ander is hier voor een weekendje weg. Hoe herken je wie uit Groningen komt en wie niet? Het antwoord: door één van deze vijf vragen te stellen.

 

1: “Vind jij die geur ook zo lekker?”

Zodra de ‘r’ in de maand zit kun je er zeker van zijn dat de bietencampagne van start gaat. Komt de wind uit het westen, verspreidt een weeë lucht zich over de stad. De geboren Groninger vindt het heerlijk, maar menig bezoeker wordt er schier onpasselijk van. Even vragen wat ze van de geur vinden en je weet genoeg.

 

2: “Lelijk hè, die gele steentjes?”

gele steentjes in groningen

Lang geleden besloot het toenmalige gemeentebestuur om de hele binnenstad te voorzien van gele steentjes. Het resultaat: een jarenlange, gecultiveerde mopperbui van Groningers die het allemaal maar niks vinden.

Dus vraag iemand van buiten de stad wat ze van die steentjes vinden, en waarschijnlijk krijg je een schouderophalende reactie. Maar vraag de echte Groninger, en reken maar dat je een geëmotioneerd relaas hoort. Een verhaal over hoe elk stukje kauwgom lelijk afsteekt tegen het straatbeeld en over hoe een flinke regenbui de Herestraat spekglad maakt.

Lees ook:  Deze evenementen in Groningen zijn afgelast vanwege corona (en een paar gaan er wel door)

 

3: “Ken je dit liedje?”

Vraag op straat naar de naam van een Groninger artiest, en de kans is groot dat je de naam ‘Ede Staal’ langs hoort komen. En terecht, want er is geen Groninger die niet emotioneel wordt van de duistere klanken van “t Het Nog Nooit Zo Donker West”. Zet het muziekje op, kijk wie de eerste is met tranen in de ogen, en je hebt de echte Groninger gevonden.

 

4: “Hoe heet dit gebouw?”

Hoe onderscheid je een Groninger van iemand uit de Randstad als ze geen van beiden plat praten? Simpel: vraag hoe je de naam van dit gebouw uitspreekt.

Want de echte Groninger noemt dan het Martiniplázá, dus met de klemtoon op de letter a. De Randstedeling is dan gelijk ontmaskerd, want die heeft het over Martíníplaza, dus met de klemtoon op de i. Probeer het maar eens.

 

5: “Hou wortel?”

hou wortel goudvis

Eeuwenoude grap waarmee we ons eigen dialect niet al te serieus nemen.

Lees ook:  Vanavond persconferentie, hoe gaat het met het aantal besmettingen?

In algemeen beschaafd Gronings is de begroeting natuurlijk ‘Hou wort?’, maar de ludieke de variant is ‘Hou wortel’. De echte Groninger aarzelt op zo’n moment voor geen seconde en antwoordt ‘goudvis’.