Vijf goede redenen om in Groningen te gaan studeren in 2020

Geplaatst op:
Vijf goede redenen om in Groningen te gaan studeren in 2020

Duizenden scholieren zijn aan het zwoegen op de eindexamens en moeten binnenkort de knoop doorhakken: waar gaan we op kamers? Wij weten wel waar dat het beste kan.

Vijf redenen waarom Groningen de beste keuze is.

 

1 – Je gaat hier stappen tot de zon opkomt

groningen-tweede-kerstdag-5

Groningen staat bekend om zijn vele kroegen: alleen al binnen de diepenring zijn het honderden cafe’s. Hier begint een stapavond niet om acht of negen uur. Het begint met een rondje socializen bij iemand thuis, ga je ergens na middennacht naar de stad en eindig je rond zonsondergang met een pizza met knoflooksaus. Of, als je een echte die-hard bent, rond een uur of zeven in Het Vaatje.

 

2: Het gras van het Noordeplantsoen

Het gras van het Noorderplantsoen is de ultieme hit van Ralph Poelman en is inmiddels wel zo’n beetje het onofficiële volkslied van de stad. Ga bij een studentenvereniging en de teksten worden er bijna letterlijk in-ge-ramd. Is cultuur. En niet zo gek ook. Het groene park net buiten de stad is de ultieme plek om even te chillen met je matties. Geliefd door jong en oud en dat al meer dan honderd jaar.

 

3 – Stad is compact en compleet

Wel eens door Amsterdam gefietst? We geven het je te doen. Alles ligt daar ver uit elkaar en je moet al lang blij zijn als je niet wordt geschept door een tram of een auto. In Groningen doen we dat heel anders. Het centrum is compact, maar alles wat je nodig hebt bevindt zich in een oppervlakte van een paar vierkante kilometer. Groningen werd in het verleden uitgeroepen tot de beste fietsstad van Nederland, wat wel aangeeft hoe makkelijk het hier is om van A naar B (of C, of D) te komen.

 

4 – Toponderwijs

internationale-studenten-in-groningen-1
De Rijksuniversiteit Groningen staat internationaal hoog aangeschreven en heeft een stevige positie in de wereldwijde top 100 van universiteiten. Voor de HBO-ers is de Hanzehogeschool een topschool van jewelste. Studeren in Groningen is dus niet alleen een gezellige, maar ook een hele nuttige stap. Eentje die goed op je CV staat en zo een goede voorbereiding is op de toekomst.

 

5 – Grunnegers zijn best aardig

Een buurtfeest organiseren? 11 tips voor een topdag

Westerlingen vinden Groningers maar een stug volkje. Nooit wat van gemerkt. Integendeel: zelden zo’n hartelijk en gastvrij volkje gezien. We kennen buurten waar mensen elkaar nog gewoon groeten op straat en zien in de zomer de Stadjers  – zo noemen we de inwoners van Groningen – buurtfeesten organiseren samen met studenten. Grill op straat, wat eten en drinken erbij en elkaar zo leren kennen. Zoals we in Groningen zeggen: lekker ee’m. Sterker nog, Groningen is misschien wel de enigste gemeente van Nederland waar je een subsidie krijgt voor een activiteit met de buren. Hoe chill is dat?

 

En als je denkt dat wij bevooroordeeld zijn: klopt ook wel, maar we zijn niet de enige die vindt dat Grunnen rules. Volgens Elsevier waren we vorig jaar de leukste studentenstad van Nederland. En als zij dat al schrijven, dan moet het ook wel waar zijn.