Waarom studeren in Groningen in 2020? Vijf goede redenen.

Geplaatst op:
Waarom studeren in Groningen in 2020? Vijf goede redenen.

Waarom zou je gaan studeren in Groningen? Een goede vraag, met vijf antwoorden.

Vijf redenen waarom Groningen de beste keuze is.

 

#1 – Je kan hier stappen tot de zon opkomt

waarom studeren in groningen - vanwege het uitgaansleven

Groningen staat bekend om zijn vele kroegen: alleen al in het binnenste deel van het centrum zijn er honderden cafe’s. Hier begint een stapavond niet om acht of negen uur. Het begint met een rondje socializen bij iemand thuis, ga je ergens na middernacht naar de stad en eindig je rond zonsondergang met een pizza met knoflooksaus. Of, als je een echte die-hard bent, rond een uur of zeven in Het Vaatje.

 

#2: De stad is compact en compleet

waarom studeren in groningen - omdat de stad goed te doen is

Wel eens door Amsterdam gefietst? We geven het je te doen. Alles ligt daar ver uit elkaar en je moet al lang blij zijn als je niet wordt geschept door een tram of een auto. In Groningen doen we dat heel anders. Het centrum is compact, maar alles wat je nodig hebt bevindt zich in een oppervlakte van een paar vierkante kilometer. Groningen werd in het verleden uitgeroepen tot de beste fietsstad van Nederland, wat wel aangeeft hoe makkelijk het hier is om van A naar B (of C, of D) te komen.

 

#3: Het onderwijs is erg goed

waarom studeren in groningen - omdat de hanzehoogeschool en de rug erg goed zijn

De Rijksuniversiteit Groningen staat internationaal hoog aangeschreven en heeft een stevige positie in de wereldwijde top 100 van universiteiten. Voor de HBO’ers is de Hanzehogeschool een topschool van jewelste. Studeren in Groningen is dus niet alleen een gezellige, maar ook een hele nuttige stap. Eentje die goed op je cv staat en zo een goede voorbereiding is op de toekomst.

 

#4: Grunnegers zijn best aardig

waarom studeren in groningen - omdat stadjers best aardig zijn

Westerlingen vinden Groningers maar een stug volkje. Nooit wat van gemerkt. Integendeel: zelden zo’n hartelijk en gastvrij volkje gezien. We kennen buurten waar mensen elkaar nog gewoon groeten op straat en zien in de zomer de Stadjers  – zo noemen we de inwoners van Groningen – buurtfeesten organiseren samen met studenten. Grill op straat, wat eten en drinken erbij en elkaar zo leren kennen. Zoals we in Groningen zeggen: lekker ee’m.

 

#5: Het gras van het Noordeplantsoen

waarom studeren in groningen - om te chillen in het noorderplantsoen

Het gras van het Noorderplantsoen is de ultieme hit van Ralph Poelman en is inmiddels wel zo’n beetje het onofficiële volkslied van de stad. Ga bij een studentenvereniging en de teksten worden er bijna letterlijk in-ge-ramd. Is cultuur. En niet zo gek ook. Het groene park net buiten de stad is de ultieme plek om even te chillen met je matties. Geliefd door jong en oud en dat al meer dan honderd jaar.

En als je denkt dat wij bevooroordeeld zijn: klopt ook wel, maar we zijn niet de enige die vindt dat Grunnen rules. Zelfs Elsevier noemde Groningen een paar jaar geleden de leukste studentenstad van Nederland. En als zij dat al schrijven, dan moet het ook wel waar zijn.