Vijf dingen die je nog niet wist over typisch Groninger dranken

Geplaatst op:
Vijf dingen die je nog niet wist over typisch Groninger dranken

Vijf unieke weetjes, uitermate geschikt als anekdote op één van de vele lange avonden op een willekeurig terras.

 

1: Ranja is een Groninger uitvinding

Ranja, wie is er niet groot mee geworden? Favoriet bij kinderen en bij warm weer ook een ultiem geschikte dorstlesser voor volwassenen.

Maar wat niet iedereen weet, is dat het een op en top Groninger uitvinding is. Bijna honderd jaar geleden bedacht door ene David Polak en ‘gebrouwen’ in de fabriek aan de Petrus Campussingel.

 

2: Er was een moment dat er geen stadsbrouwerijen waren

Groningen kent meerdere brouwerijen, die stuk voor stuk hun eigen, authentieke biertjes brouwen. Bax, Martinus en de Brouwerij Groninger, om maar een paar te noemen. Allemaal maakten ze in de laatste jaren furore en hebben hun flesjes bij een hoop kroegen achter de toon gelegd.

Hoe anders was dat een decennium of wat geleden, toen het ambacht van het bierbrouwen in de stad helemaal was uitgestorven.

Grappig detail: wie een rondvaart maakt met rondvaartbedrijf Kool, wordt nog herinnerd aan deze lokale drooglegging: de ingesproken geluidsband (die al sinds jaar en dag tijdens de rit wordt afgespeeld en over de highlights vertelt), informeert de toeristen nog steeds dat de stad tegenwoordig geen eigen brouwerij meer heeft. Bijzonder, maar waar.

 

3: Het Hooghoudt-bord verdween bijna van de Grote Markt.

Beeldbepalend voor de Grote Markt: het bord van Hooghoudt bovenop de voorgevel van Vindicat. Zo beeldbepalend zelfs dat toen Vindicat een jaar of wat geleden verhuisde van het oude pand (waar nu een hotel wordt gebouwd) naar de nieuwe, het bord doodleuk meeverhuisde.

Maar het had niet veel gescheeld, of de jeneverstokerij had het de banden met de club rigoureus doorgehakt. Toen studentenvereniging Vindicat de ene na de andere krantenkop veroverde met nieuws over bangalijsten en vergelijkbareverhalen, stopte Hooghoudt de sponsoring van evenementen. En er werd zelfs hardop nagedacht over het weghalen van het bord.

Dat deden ze gelukkig niet, en eigenlijk is dat maar goed ook: dat bord hóórt gewoon bij Groningen.

 

4: Iedereen op leeftijd kent nog ‘krentjebrij’

Sommige culinaire trends komen, sommigen gaan. En sommigen gaan verloren. Inmiddels zijn er hele generaties die bijvoorbeeld niet weten hoe een spruitje smaakt. Snappen we wel – die dingen zijn ook niet te eten – maar in sommige gevallen is het wel jammer.

Neem nou Krentjebrij: in lang vervlogen tijden een vloeibaar toetje wat er bij ieder kind (letterlijk) met de paplepel werd ingegoten. Gemaakt van water met zure bessen en gort, wat in het echt lekkerder is dan het op papier lijkt.

Hele generaties Groningers zijn ermee opgevoed, maar helaas: de pakken Krentjebrij gaan al lang niet meer per dozijn over de toonbank. Totaal bekend bij de huidige generatie. Maar vraag een Stadjer op leeftijd, en ze weten állemaal nog wat krentjebrij ook alweer was.

Bron afbeelding: bessolakrentjebrij.nl

 

5: In Groningen kookten ze vroeger bier in een pannetje

Een biertje drink je het liefste als hij lekker koel is. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Groningen heeft namelijk een eeuwenoude traditie met het drinken van heet bier, oftewel haitbier. 

Ooit erg populair in de wintermaanden, en vooral veelgebruikt om koude postbodes en schaatsers weer op temperatuur te brengen.

Het hete biertje was dus ook echt heel heet. Het werd opgewarmd in de pan tot net onder het kookpunt en op smaak gebracht met melk, suiker, citroen, kaneel en peper. Daarna werd het opgewarmde biertje over geklopte eieren gegoten en gulzig weggetikt.

Denk je eraan, als je weer eens loopt te bakken in de zon op het terras?