Vera Groningen boekte ooit deze 5 legendes

Geplaatst op:
Vera Groningen boekte ooit deze 5 legendes

Vera Groningen: door de heen speelden hier duizenden muzikanten, waaronder een paar héle grote namen.

Lees ook:  Peter Weening is en blijft een echte noorderling

 

1: Nirvana in 1989

Tijdens Nirvana’s optreden tijdens de Bleach-tour was de zaal zwaar uitverkocht. Tenminste, dat zou je denken als je de optelsom maakt van iedereen die door de jaren heen heeft beweerd dat ‘ie erbij aanwezig was.

In de realiteit stonden er amper negentig man in de zaal. Maar die werden dan wel weer getrakteerd op een flinke dosis grunge, gespeeld door een band die een paar jaar later de muziekgeschiedenis voorgoed zou veranderen.

Historisch detail (wat bijna niemand weet): Courtney Love van Hole zat in de jaren ’90 op een kantoor in Vera toen ze Kurt Cobain telefonisch ten huwelijk vroeg.

 

2: U2 in 1980

Bron: Nieuwsblad van het Noorden

U2 staat tegenwoordig bekend als één van de grootste en best verdienende rockbands, maar begon ooit als een clubje straatschoffies uit Dublin. Hun optreden in Vera in 1980 wordt nog steeds regelmatig aangehaald als één van de meest legendarische optredens ooit in Stad.

Is het optreden terecht legendarisch, of een kwestie van (net als Bono) kijken door een roze bril? Want de kritieken waren destijds niet lovend, getuige bovenstaande recensie in het Nieuwsblad van het Noorden.

Niet dat Bono er lang wakker van heeft gelegen, want na het optreden in Vera kun je toch zeggen dat hij een beetje een band kreeg met Groningen. U2 keerde in 1982 nog eens terug naar de toenmalige Martinihal en in 2000 wed Bono uitgenodigd bij een tentoonstelling van goede vriend Anton Corbijn in het Groninger Museum.

 

3: Pearl Jam in 1992

In 1992 had zanger Eddie Vedder nog lang haar en stond Pearl Jam op het punt van doorbreken. De clip voor het nummer Evenflow was af, en met de debuutplaat Ten in de pocket trok de grungeband de wereld door.

Het debuutoptreden van Pearl Jam is, zo gaat de legende, de grungezanger zo goed bevallen dat hij in 1996 later per trein afreisde naar Groningen voor een intiem optreden in het voorprogramma van The Fastbacks.

Pearle Jam’s optreden vond vandaag op de kop af 25 jaar geleden plaats en de unieke beelden staan in de archieven van GAVA.

 

4: Slayer in 1985

De thrash metalband Slayer deed op hun eerste wereldtournee ons Groningen aan. Het moet een raar gezicht zijn geweest: vier langharige Amerikanen, die gekleed in spikes en leer door de Oosterstraat liepen. Voor de toen aanwezige bezoekers leverde het een legendarisch optreden op, destijds regelmatig uitgebracht op bootleg.

Na hun optreden in Groningen ging het snel met de band en dus groeide Slayer uit tot de op één na grootste metalband ter wereld (na Metallica). Nog steeds hoor je bij elke metalband in Vera uit het publiek de schreeuw ‘Slaaaaayurrrr!’, een running joke die al dertig jaar voortduurt.

In Groningen kwamen ze nooit meer terug. Misschien iets voor de Oosterpoort?

 

5: White Stripes in 2001

Afbeelding: Paul van de Werf via Vera

De rockers van de White Stripes speelden op hun hoogtepunt in de grootste zalen en op de grootste festivals ter wereld. In 2001 ramden ze de spijkers uit het podium van Vera met een hun onvervalste rock ‘n’ roll.

Ondanks dat het de band voor de wind is gegaan, besloten ze in 2011 om de handdoek definitief in de ring te gooien. En daarmee is een terugkeer naar Groningen, hoe jammer dat ook is, definitief van de baan.