Studententaal in Groningen (en hoe een Stadjer het dan noemt)

Geplaatst op:
Studententaal in Groningen (en hoe een Stadjer het dan noemt)

Studententaal in Groningen staat vol van de creatieve uitvindingen.

Taal verandert. De vaandeldragers van de taalvernieuwing in Groningen zijn toch wel de studenten, die nieuwe uitdrukkingen meestal nét even iets sneller omarmen dan de oudere generatie. Maakt het soms wat lastig om elkaar te begrijpen, maar daar weten wij wel een oplossing voor. Daarom vijf voorbeelden van moderne studententaal én hoe een Stadjer het zou noemen.

Vijf typische kreten uit de studententaal in Groningen:

#1: Regelen: zorgen dat je iemand hebt om mee te zoenen (bijvoorbeeld)

Op een zaterdagavond iemand regelen? Het kan in het studentenjargon, waar ‘regelen’ zoveel betekent als ‘zoenen’ (iets anders kan ook, maar we houden het netjes).

Ook Stadjers zoenen er op los, al noemen ze het anders: ‘smokken’ is de correcte benaming voor het uitwisselen van speeksel.

 

#2: Eindbaas: Iemand die pas helemaal aan het eind van de avond aantrekkelijk is

De eindbaas is, in studententaal, iemand die pas aantrekkelijk wordt na het drinken van een flink aantal glazen. Zo genoemd omdat de eindbaas pas als laatste, of alleen bij uitzondering, wordt versierd. Moet je eigenlijk niet willen, maar de keuze is niet reuze.

In het Gronings hebben we ook een naam voor de minst aantrekkelijke man of vrouw in de kroeg: de roupscheere. Dat je het weet.

 

#3: Socializen: gezellig doen met je vrienden

Studenten socializen maar al te graag. En Stadjers? Die gaat “as proatjeboksem stoan“.

Een proatjeboksem is namelijk een babbelaar die praat maar eigenlijk niks zegt. En dat is precies hoe we in Stad socializen.

 

#4: Flunken: een tentamen niet halen

Voor een tentamen zak je niet, je flunkt hem. Ook een Stadjer maakt wel eens ergens een potje van: dan mishottjen wie de boudel.

 

#5: Sloopkogel: iemand die zo rond is als een tonnetje

Een ‘sloopkogel’ is studententaal voor iemand die in de afgelopen periode behoorlijk wat kilo’s is aangekomen en inmiddels zo rond is als een tonnetje. In het Gronings bestaat die ook: een ‘kloede’. Misschien genoeg om een roze pand mee naar de grond te werken, maar voor de rest kun je er niet veel mee.