Vijf plekken langs de route (waar je kunt zwaaien naar de koning)

Geplaatst op:
Vijf plekken langs de route (waar je kunt zwaaien naar de koning)

Sta jij langs de route tijdens Koningsdag in Groningen? Vijf plekken waar je vrijdag de koning kunt zien.

 

1: Prinsenhof – thema: sport

prinsenhof groningen

De route van Wim-Lex tijdens Koningsdag in Groningen begint wel heel toepasselijk. Want wie wel eens neerstrijkt op het terras van het Prinsenhof, is gewend aan de koninklijke uitstraling van het hotel.

De familie komt door de poort van het Prinsenhof naar buiten en wordt, zoals de traditie dat wil, welkom geheten door de commissaris van de koning en door de burgemeester.

Oud-Groninger Ronald Koeman is uitgenodigd om een clinic te geven; net als kinderen van verschillende voetbalclubs uit Groningen.

 

2: De Martinikerk – thema: kunst

martinikerk groningen vanuit sint jansstraat

Bij de Martinikerk wordt de familie welkom geheten door Ola Mafaalani, onder kenners bekend als de jarenlange artistiek directeur van het Noord Nederkands Toneel.

Het Noord Nederlands Orkest zorgt voor de nodige muzikale begeleiding en het carillon krijgt een speciale plek in het geheel. Een groot kunstwerk maakt dit onderdeel van het programma compleet.

Lees ook:  5 gebouwen om te checken op Open Monumentendag (die je normaal niet zo snel van binnen ziet)

3: Grote Markt – thema: aardbevingen

grote markt

De Grote Markt toont de twee gezichten van Groningen: problemen én oplossingen.

Het ene deel van de Grote Markt staat volledig in het teken van de aardbevingen. Foto’s tonen de schertsende omstandigheden waarin de inwoners van Oost-Groningen leven, waarvan negen bewoners ook daadwerkelijk een ontmoeting hebben met de koninklijke familie. Freek de Jonge is niet gevraagd, maar is toch in gedachten aanwezig door het strijdlied wat wordt gezongen door een koor.

Het andere deel van de Grote Markt staat in het teken van de energietransitie. Oftewel: de overstap van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Want ook déze kant hoort bij Groningen. De Energy Valley op Zernike timmert namelijk hard aan de weg en de onderwijsinstellingen zijn volop bezig met het opleiden van de mensen die de transitie gaan uitvoeren. Studenten en scholieren voeren daarom de boventoon.

 

4: Waagplein – thema: een betrokken stad

Groningen is een tolerante en sociale stad. En dat krijgt de koning nergens anders beter te zien dan aan het Waagplein. Hier krijgt de familie de kans om even te zitten en te kijken naar flashmobs, dansacts en het Vluchtelingenkoor.

Op het Waagplein worden verschillende maatschappelijke initiatieven geshowed. Leuk detail: de deelnemers aan dit onderdeel dragen ‘gepimpte kleding van kledingbanken’. Niet eens onze woordkeuze, zo staat het echt omschreven in het programma.

 

5: Broerplein + Academiegebouw – thema: onderwijs

Het Groninger onderwijs hoort bij de top van Nederland. Wat? Bij de top van de wereld! En dus is het logisch dat de koning ook dit even meekrijgt.

In het hart van academisch Groningen presenteren ongeveer 250 studenten zichzelf, ondersteund door muziek van het Prins Claus Conservatorium. De familie gaat bovendien weer even de schoolbanken in en volgt een minicollege.

 

Bonus: het slot op de Vismarkt

vismarkt koningsnacht

De tocht van de Koning eindigt op de plek die ongetwijfeld de hele dag gevuld is met feestgangers: de Vismarkt. Op het podium gaat Willem-Alexander spreken, waarbij het Noordpool Orkest zorgt voor de muzikale omlijsting.

Lees ook:  5 gebouwen om te checken op Open Monumentendag (die je normaal niet zo snel van binnen ziet)