Noorderzon: 5 dingen die ons opvielen op Zuid

Geplaatst op:
Noorderzon: 5 dingen die ons opvielen op Zuid

Een zonnige middag. Groningen ploft neer in het Noorderplantsoen om de relaxen. En dus deden wij dat ook. Onze bestemming: de festivalweide rondom podium Zuid. Vijf dingen die ons daar opvielen.

IMG_3610-1000

 

Het is een festival binnen het festival

IMG_3606-1000

Het stukje Noorderzon rondom bar Zuid is nog het beste te beschrijven als een festival binnen het festival. Als we het terrein oplopen zien we ontelbare gezinnetjes met kinderen. Logisch, want door de vele kinderactiviteiten is dit voor de allerjongste bezoekertjes nog het leukste deel van Noorderzon.

 

Ouders hebben even vrij

IMG_3593-1000

Bandjes kijken? Terrasje pakken? Het kan, maar op Zuid lijkt dat een bijzaak. De zandbak met klimtouw heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op klauterende kleuters en trekt als een magneet alle gezinnetjes weg van de bar. De ouders lijken het niet eens erg te vinden. De meestgehoorde opmerking van ouders: “ga maar lekker spelen joh”. En dát doen de kleintjes. Rondom de zandbak zien we letterlijk honderden ouders die even hun rustpuntje pakken terwijl hun kids zichzelf aan het vermaken zijn. Wijntje/biertje erbij (de ouders dus, niet de kinderen) en even bijkletsen met elkaar.

 

De hostosti

IMG_3608-1000

Een lege pokkel zorgt voor een onverwachtse kennismaking met het fenomeen hostosti. Dat ging ongeveer zo:

“Mag ik een tosti met kaas?”
“Dat is dan twee muntjes.”
“Ehm… Euro’s ook goed?”
“Nee, hiervoor zijn speciale muntjes te koop bij de kiosk.”
(even naar de kiosk en weer terug)
“Ik heb twee muntjes gehaald. Mag ik dan nu een tosti met kaas?”
“Dat is dan twee muntjes. Je mag met je hoofd door het gat in de muur daarzo.”
“Ehm… doe me maar gewoon een tosti.”
“Nee, dit hoort erbij”

Nou, goed dan. Het lijkt allemaal omslachtig, maar uiteindelijk bleek het best leuk. In een houten muur zitten gaten, waarbij het de bedoeling is dat je je hoofd er doorheen steekt. Je ziet hoe een paar handen de koude tosti klaarleggen, hoort een aanstekelijk melodietje en vraagt je af wat er nu weer gaat gebeuren.

Het antwoord? Een lasershow projecteert een dansende tosti op je broodje, en terwijl het kaas smelt begint het laser-poppetje te dansen. Het is een wat omslachtige manier om een tosti te bakken, maar grappig is het wel. Op Noorderzon kun je alles verwachten.

 

De bezoekers: van alles en nog wat

IMG_3620-1000

De vaste bezoeker weet het al lang: op Noorderzon kom je de meest uiteenlopende figuren tegen. Wij zagen:

  • Stadjers en studenten
  • Mensen die we laatst nog tegenkwamen op de KEI-week (die gaan dus van het ene feestje gelijk door naar de andere)
  • Honden, heel veel honden
  • Een man die in plat Australisch zijn dochter opvoedt: “Don’t poke your sister with a stick, mate. You might hurt her which means we have to go to the hospital. And I don’t want to go to the hospital because I’m working tonight. So don’t poke your bloody sister, mate.”
  • Een dansende mevrouw in een tosti-pak (ja, weer iets met tosti’s).

 

Eten, drinken, eten

IMG_3613-1000

Altijd één van de hoogtepunten van Noorderzon: het eten en drinken… Want de innerlijke mens wil natuurlijk ook wat. Het terras zit bommetjevol en het barpersoneel gooit het ene na het andere glas vol met Jupiler. De plaatselijke supermarkten doen het ook goed, want even verderop zien we tientallen picnickleedjes en tafels gevuld met gezinnen die zojuist de plaatselijke Jumbo of Appie hebben overvallen.

Heeft Noorderzon last van al dat meegebrachte eten? Moah. De ene na de andere bioburger wordt verruild voor een briefje van tien, dus het lijkt elkaar niet in de weg te zitten. Gelukkig maar. Want juist die ongedwongen sfeer – waar alles kan en niets moet – is wat weide op Zuid misschien wel dé leukste plek maakt van het hele Noorderzon.