5x wat de motto’s van de studentenverenigingen betekenen

Geplaatst op:

Elke studentenvereniging heeft zijn eigen motto. Innig verstrengeld met de clubtrots en natuurlijk het liefst in het Latijn.

Wat betekenen die wijsheden? We zochten het uit.

 

1: Non scholae sed vitae

trap albertus magnus in de brugstraat

Bij Albertus Magnus zitten ze graag in de boeken. Niet zo gek natuurlijk, als je bedenkt dat hun sociëteit de bibliotheek en bar in één ruimte met elkaar combineert.

Het motto van de club in de Brugstraat is ‘Non scholae sed vitae’, vrij vertaald: ‘Men leeft niet om te leren, maar leert om te leven’. Oorspronkelijk bedacht door de Romijnse schrijver Lucius Annaeus Seneca en na bijna tweeduizend jaar nog steeds een waarheid als een blaarkop.

 

2: Cogito Ergo Sum

de societeit van dizkartes in de peperstraat in groningen

De club uit de Peperstraat hoefde bij de oprichting in 1990 waarschijnlijk niet lang na te denken over hun motto. De keuze viel op de gevleugelde uitspraak ‘Cogito Ergo Sum’, toegeschreven aan naamgever René Descartes. ‘Ik denk, dus ik ben’, een stelling die tot op de dag van vandaag de basis vormt van de westerse filosofie. Kon minder.

Lees ook:  Waterschap wist in april al van coronadeeltjes in Gronings rioolwater

3: In dulci iubilo

Een club met humor, die lui in de Kleine Pelster. Want waar andere verenigingen keken naar filosofen voor hun inspiratie, houdt Cleo het hele jaar lang de kerstsfeer hoog in het vaandel. ‘In dulci iubilo’ is hun motto en de kreet is afkomstig van een kerstlied uit de veertiende eeuw. ‘In zoete vreugde’, zo zou je de stokoude tekst kunnen vertalen.

 

4: Mens sana in corpore sano

Mesacosa is de studievereniging van het Instituut voor Sportstudies van de Hanzehogeschool Groningen. Sportievelingen dus. De naam is niet willekeurig gekozen, maar is een samenvoeging van het aloude motto ‘mens sana in corpore sano’, wat ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’ betekent. Eigenlijk heel logisch dus.

 

5: Caput sapientiae est reverentia Domini

De Gereformeerde Studentenvereniging, doorgaans afgekort tot GSV, wint bij deze de prijs voor het motto met de meeste woorden. ‘Caput sapientiae est reverentia Domini’ is hun lijfspreuk. De oorsprong is net zo Bijbels als de grondslag van deze club, want de tekst is afkomstig uit één van de talrijke psalmen die dit boek rijk is. ‘De vreeze des Heeren is het begin der wijsheid’ is de vertaling.

Lees ook:  De Diepen zijn zo kleurrijk als een schilderij uit de Ploegcollectie van het Groninger Museum